Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z
sokiem z
pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy minimum starań. Wielkanoc niedaleko, więc już teraz zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki150 ml
soku pomarańczowegostarta skórka z
pomarańczy1,5 szklanki (szklanka 250 ml)
mąki tortowej (375 ml)3/4 szklanki
cukru drobnego1 łyżka z małym brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1
kisiel pomarańczowy100 g dość miękkiego
masła (mała osełka) -
masło wystarczy ogrzać chwilę w piekarniku4 duże
jaja1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmieMieszam suche składniki - przesianą
mąkę,
mąkę ziemniaczaną,
kisiel,
cukier,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli ze startą skórką z
pomarańczy. Dodaję naraz miękkie
masło, całe
jaja i
sok pomarańczowy. Miksuję krótko do połączenia. Wykładam do foremki wysmarowanej i oprószonej
bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 45 minut do suchego patyczka. W razie potrzeby na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę na 170 stopni C.Życzę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika