ßßß Cookit - przepis na Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy minimum starań. Wielkanoc niedaleko, więc już teraz zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki
150 ml soku pomarańczowego
starta skórka z pomarańczy
1,5 szklanki (szklanka 250 ml) mąki tortowej (375 ml)
3/4 szklanki cukru drobnego
1 łyżka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 kisiel pomarańczowy
100 g dość miękkiego masła (mała osełka) - masło wystarczy ogrzać chwilę w piekarniku
4 duże jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mieszam suche składniki - przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, kisiel, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli ze startą skórką z pomarańczy. Dodaję naraz miękkie masło, całe jaja i sok pomarańczowy. Miksuję krótko do połączenia. Wykładam do foremki wysmarowanej i oprószonej bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 45 minut do suchego patyczka. W razie potrzeby na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę na 170 stopni C.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/03/babka-pomaranczowa-szybka-i-puszysta.html