Wykonanie
Ponieważ od
rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego
maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego
maku wyszedł pyszny :)) Jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten tradycyjny, mimo, iż mocno słodki. Jaka szkoda, że nie mam dostępu do białego
maku, bo już na stałe zagościłby on na moim
stole.W każdym razie wiem, że corocznie masy do
rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby
potem wykorzystać ją do makowca :))Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny
mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny
mak .
Składniki na ciasto:25 dag ma sła25 dag
mąki25 dag
cukru5 dag
mąki ziemniaczanej5
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa makowa:Wykorzystałam masę
makową z przepisu na
rogale marcińskie . Równie dobrze można zrobić domową masę
makową lub wykorzystać gotowy, doprawiony
mak w puszce.Wykonanie:
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia.Na początek
masło utrzeć z
cukrem, a dalej ucierając dodawać stopniowo
żółtka,
mąkę i na końcu pianę ubitą z
białek. Na prostokątną blachę wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, na nie wyłożyć nadzienie
makowe i na wierzch pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach C.