Wykonanie
Dobry i wysoki
biszkopt to podstawa kiedy robimy tort. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu a pieczemy go zaledwie 30 minut. Wychodzą trzy blaty. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i czekamy 20 minut zanim go wyciągniemy, unikniemy wtedy zbytniego opadnięcia.
SKŁADNIKI:6
jajek1 szklanka
cukru1 i 1/2 łyżki
octu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy
cukier. W miseczce mieszamy
żółtka z
octem i
proszkiem do pieczenia (
żółtka raptownie zaczną rosnąc ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane
mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do tortownicy o wymiarach 25/25, wysmarowanej
oliwą i wyspanej
bułką tartą.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 * C , przez 30 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy
biszkopt.Możemy go również upiec w formie prostokątnej,
biszkopt będzie niższy ale również da się go przekladac masami.