ßßß
Dzisiaj na blogu obiecany przepis na „mokrą” babkę mojej mamy.Zdecydowanie jest on moim numerem jeden wśród wszystkich wypróbowanych.Jak już wcześniej pisałam uwielbiam babki wilgotne, a ta do nich właśnie należy.Smakiem przypomina babkę gotowaną i nie jest trudna w przygotowaniu.Potrzebujemy:6 jajek1 kostka Kasi2 szklanki cukru6 łyżek oleju2 szklanki mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki tortowej2 łyżki octu2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Tłuszcz ucieramy z cukrem dodając stopniowo po żółtku.Następnie dodajemy po jednym białku i ucieramy.Dolewamy olej i wsypujemy wszystkie produkty suche(mąkę z kartoflanką i proszkiem do pieczenia).Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze ucieramy.Wlewamy do formy (najlepiej do okrągłej, do babki).Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni (piekę używając termoobiegu).Po upieczeniu lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.Polecam… Pyszności <3





A z wyskrobanego ciasta powstały piękne babeczki do święconki
Brak powiązanych wpisów.