Wykonanie
Od dłuższego czasu z wszystkich ston docierają do mnie informacje na temat właściwości zdrowotnych spożywania
przetworów jaglanych (prosa).Przede wszystkim
kasza jaglana nie uczula i nie zawiera glutenu czyli mogą ją spożywać osoby z nietolerancją pokarmową glutenu.Jest zasadotwórcza dzięki
czemu neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych więc jest polecana osobom borykającym się z problemami żołądkowymi oraz zgagą. Zaraz po spożyciu odczuwamy dużą ulgę (wypróbowałam na swoim przykładzie).Rozgrzewa nasz organizm od wewnątrz – warto o tym pamiętać w czasie jesiennych i zimowych dni zwłaszcza gdy należymy do wiecznych zmarzluchów.Jaglanka doskonale usuwa śluz z organizmu co także jest bardzo ważne przy jesiennych infekcjach i wiecznie zakatarzonych dzieciach.Ponadto zawiera bardzo dużą ilość aminokwasów oraz dostarcza nam potrzebną ilość dobrze przyswajalnego
białka.Tak wię sami widzicie, że
kaszę jaglaną warto jeść pod każdą postacią.Będąc w sklepie ze zdrową żywnością zaopatrzyłam się w:
kaszę jaglaną,
płatki jaglane, preparowaną
kaszę jaglaną oraz
mąkę jaglaną.Właśnie z
mąką jaglaną postanowiłam poeksperymentować i upiekłam
biszkopt jaglany. Rozpoczynając przygotowanie ciasta byłam pełna obaw, bo
mąka jaglan jest cięższa niż
mąka pszenna, ale
doszłam do wniosku, że przecież puszystość
jajek jakoś to wyrówna. Sama ustaliłam sobie proporcje i
powiem Wam, że trafiłam w sedno!!
Biszkopt wyszedł lekki, puszysty no i co najważniejsze bardzo, ale to bardzo zdrowy!!Gorąco polecam!!
3
jaja3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki jaglanej2 łyżki
maki ziemniaczane j
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce
cukier nadal ubijając.Do masy
białkowej dodać
żółtka nadal ubijając.
Mąki przesiać przez sitko i partiami dodawać do masy mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.Ciasto przelać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia(tylko spód).Ciasto piec w temperaturze 160 0 C do suchego patyczka.Ciepłe ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 30 cm na blat kuchenny razem z tortownicą.Ciasto odstawić do ostudzenia.