ßßß Cookit - przepis na Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu z wszystkich ston docierają do mnie informacje na temat właściwości zdrowotnych spożywania przetworów jaglanych (prosa).
Przede wszystkim kasza jaglana nie uczula i nie zawiera glutenu czyli mogą ją spożywać osoby z nietolerancją pokarmową glutenu.
Jest zasadotwórcza dzięki czemu neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych więc jest polecana osobom borykającym się z problemami żołądkowymi oraz zgagą. Zaraz po spożyciu odczuwamy dużą ulgę (wypróbowałam na swoim przykładzie).
Rozgrzewa nasz organizm od wewnątrz – warto o tym pamiętać w czasie jesiennych i zimowych dni zwłaszcza gdy należymy do wiecznych zmarzluchów.
Jaglanka doskonale usuwa śluz z organizmu co także jest bardzo ważne przy jesiennych infekcjach i wiecznie zakatarzonych dzieciach.
Ponadto zawiera bardzo dużą ilość aminokwasów oraz dostarcza nam potrzebną ilość dobrze przyswajalnego białka.
Tak wię sami widzicie, że kaszę jaglaną warto jeść pod każdą postacią.
Będąc w sklepie ze zdrową żywnością zaopatrzyłam się w: kaszę jaglaną, płatki jaglane, preparowaną kaszę jaglaną oraz mąkę jaglaną.
Właśnie z mąką jaglaną postanowiłam poeksperymentować i upiekłam biszkopt jaglany. Rozpoczynając przygotowanie ciasta byłam pełna obaw, bo mąka jaglan jest cięższa niż mąka pszenna, ale doszłam do wniosku, że przecież puszystość jajek jakoś to wyrówna. Sama ustaliłam sobie proporcje i powiem Wam, że trafiłam w sedno!!
Biszkopt wyszedł lekki, puszysty no i co najważniejsze bardzo, ale to bardzo zdrowy!!
Gorąco polecam!!
3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki maki ziemniaczane j
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier nadal ubijając.
Do masy białkowej dodać żółtka nadal ubijając.
Mąki przesiać przez sitko i partiami dodawać do masy mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto przelać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia(tylko spód).
Ciasto piec w temperaturze 160 0 C do suchego patyczka.
Ciepłe ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 30 cm na blat kuchenny razem z tortownicą.
Ciasto odstawić do ostudzenia.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/biszkopt-bezglutenowy-jaglany