Wykonanie
Biszkopt idealny to taki, który nigdy nie opada i ma równy wierzch, którego nie będziemy musieli ścinać.
Biszkopt idealny jest puszysty i wilgotny.
Biszkopt idealny to taki bez
proszku do pieczenia. Zaryzykujecie?Zdjęcia ilustrują wykorzystanie
biszkoptu, "który nigdy nie opada" w moim urodzinowym torcie... Kolor zawdzięcza czerwonemu barwnikowi w żelu firmy Wilton :)
Składniki:5
jajek - w temperaturze pokojowej130 g
mąki tortowej50 g
mąki ziemniaczanej160 g
cukruSposób przygotowania:
Żółtka oddziel od
białek.
Białka ubij na sztywno. Do piany dodawaj stopniowo
cukier miksując na najniższych obrotach. Następnie dodawaj po jednym
żółtku - ciągle miksując. Obie
mąki przesiej przez sito i stopniowo dodawaj ją do masy jajecznej mieszając drewnianą łyżką.Ciasto przelej do okrągłej formy o średnicy 23-24 cm, której spód wyłóż wcześniej papierem do pieczenia.Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Po upoeczeniu foremkę z
ciastem upuść z wysokości pół metra na podłogę (ja rozkładam na podłodze kilkakrotnie złożony koc).Po "rzucaniu" odstaw
biszkopt do wystygnięcia.