Wykonanie
Z pewnością go pokochacie, tak, jak moja rodzina :)Na formę o średnicy 28 cm.spód:30 g
mąki30 g
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3
jajka90 g
cukru60 ml oranżady wiśniowejskórka otarta z
pomarańczy100 g mielonych
migdałówmasa serowa:800 g kremowego
serka200 g surowej masy migdałowej150 g
cukru4
jajka200 g kwaśnej
śmietany1 łyżka
mąki ziemniaczanejSpód: Wymieszać obie
mąki,
sól i
proszek do pieczenia.
Żółtka oddzielić od
białek.
Żółtka ubijać na puszystą masę przez 3 minuty, dodawać stopniowo 70 g
cukru. Ubijać przez kolejne 5 minut. Dodać oranżadę i skórkę z
pomarańczy. Dodać wymieszane
mąki, lekko wymieszać, dodać mielone
migdały, lekko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym
cukrem i dodać do masy, lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. C (z termoobiegiem- 160st.) aż ciasto będzie jasnobrązowe i pod naciskiem palca powstanie tylko lekkie wgłębienie.
Ser włożyć do miski, dodać starty na tarce marcepan, ubić mikserem, aż się połączą. Dodać
cukier,
jajka,
śmietanę i
mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać i przelać na wystudzony spódFormę owinąć kilkakrotnie folią aluminiową, na blachę nalać
wodę i wstawić do niej formę z
ciastem. Piec 60 minut, ewentualnie dolewać
wodę. Wystudzić.Przepis z: "Landbaeckrei" nr 1/2018