ßßß Cookit - przepis na Ciasto pomarańczowo - migdałowe

Ciasto pomarańczowo - migdałowe

nazwa

Wykonanie

Zaciekawił mnie przepis na ciasto pomarańczowo - migdałowe - tylko kilka składników - ale za to jakich! Same pyszne rzeczy połączone razem tworzą wspaniałą całość, powiedziałabym - luksusową. Miłośnikom takich ciast polecam także pyszną babkę migdałową - niekoniecznie o tej porze roku. Przepisy na ciasta bez mąki, bądź z jej dodatkiem, ale wypełnione w zamian mąką migdałową dają niepowtarzalny smak.
Pomarańcza do tego przepisu musi mieć cienką skórkę - albedo [czyli biała część pod skórką] jest gorzkie, dlatego asekuracyjnie użyłam średniej wielkości pomarańczy, ale z dość cienką skórką. Przepis Stephanie Alexander z książki "The cook's companion".
Składniki:
1 duża pomarańcza z cienką skórką [u mnie średnia, o wadze 220g]
3 jajka
125 g drobno mielonych migdałów [na mąkę]
125 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pomarańczę umyć dokładnie, włożyć do rondelka, zalać wodą. Gotować przez 1 godzinę. Wyjąć ją z wody i całkowicie wystudzić.
Pokroić owoc na kilka części [razem ze skórką], wyjąć ewentualne pestki. Zmiksować przy pomocy blendera lub malaksera kawałki pomarańczy wraz z jajkami. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać całość łyżką. Masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (okrągła - 20cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 o C [z termoobiegiem 170 o C] przez 25 - 30 minut. Podawać wystudzone.
Jeszcze raz polecam; naprawdę świetny przepis na ciasto :)
Indeks glikemiczny: pomarańcze - 35-47 IG [w zależności od źródła], migdały - 15 IG, cukier - 70 IG [wysoki IG], jajka - 0 IG, całość moim zdaniem jest - jak na ciasto - całkiem zdrową wersją; lepiej, bo zdrowiej byłoby zastąpić cukier fruktozą, która ma 20 IG
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/12/ciasto-pomarańczowo-migdałowe.html