Wykonanie
Zaciekawił mnie przepis na ciasto
pomarańczowo -
migdałowe - tylko kilka składników - ale za to jakich! Same pyszne rzeczy połączone razem tworzą wspaniałą całość, powiedziałabym - luksusową. Miłośnikom takich ciast polecam także pyszną babkę
migdałową - niekoniecznie o tej
porze roku. Przepisy na ciasta bez
mąki, bądź z jej dodatkiem, ale wypełnione w zamian
mąką migdałową dają niepowtarzalny smak.
Pomarańcza do tego przepisu musi
mieć cienką skórkę - albedo [czyli biała część pod skórką] jest gorzkie, dlatego asekuracyjnie użyłam średniej wielkości
pomarańczy, ale z dość cienką skórką. Przepis Stephanie Alexander z książki "The cook's companion".Składniki:1 duża
pomarańcza z cienką skórką [u mnie średnia, o wadze 220g]3
jajka125 g drobno mielonych
migdałów [na
mąkę]125 g drobnego
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPomarańczę umyć dokładnie, włożyć do rondelka, zalać
wodą. Gotować przez 1 godzinę. Wyjąć ją z
wody i całkowicie wystudzić.Pokroić
owoc na kilka części [razem ze skórką], wyjąć ewentualne pestki. Zmiksować przy pomocy blendera lub malaksera kawałki
pomarańczy wraz z
jajkami. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać całość łyżką. Masę przelać do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy (okrągła - 20cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 o C [z termoobiegiem 170 o C] przez 25 - 30 minut. Podawać wystudzone.Jeszcze raz polecam; naprawdę świetny przepis na ciasto :)
Indeks glikemiczny:
pomarańcze - 35-47 IG [w zależności od źródła],
migdały - 15 IG,
cukier - 70 IG [wysoki IG],
jajka - 0 IG, całość moim zdaniem jest - jak na ciasto - całkiem zdrową wersją; lepiej, bo zdrowiej byłoby zastąpić
cukier fruktozą, która ma 20 IGBądź na bieżąco, polub stronę na fb