Wykonanie
Skoro mamy
marchewkowe ciasto to mamy również
marchewkowy sernik .
Ser w serniku oczywiście jest, a
marchewka stanowi jedynie dodatek. Spód to bardzo smaczny, typowy angielski sponge z lekko
migdałową nutą. Byłam zdziwiona niezwykła puszystością sernika, bo spodziewałam się raczej sernika z rodzaju tych ciężkich. Sernik
marchewkowy jest jednak bardzo delikatny i puszysty, i chociaż dość znacznie opadł, nie stracił nic ze swojej lekkości. Ze względu na wyjątkową kruchość i puszystość trudno było go pokroić, ale niezbyt atrakcyjny wygląd nie przeszkadzał, by delektować się jego smakiem.
50 g
masła, miękkiego, plus dodatkowo do posmarowania50 g drobnego
cukru60 g
mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykłej z 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i małą szczyptą
soli)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego275 g
serka kremowego (typu philadelphia)3
jajkakilka kropel ekstraktu
migdałowego100 g drobnego
cukru4 łyżki mielonych
migdałów175 g
młodej marchewki, obranej i startej na tarce o drobnych oczkach150 ml
śmietany double cream (można zastąpić kremówką)Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dokładnie natłuszczamy tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło,
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia,
jajko i ekstrakt
migdałowy ubijamy do białości i wykładamy do foremki, pieczemy przez 10 minut, aż ciasto będzie lekko zarumienione. Zostawiamy do wystudzenia.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 st C.Przygotowujemy masę
serową. W dużej misce ubijamy ciasto z
żółtkami, ekstraktem
migdałowym, 50 g
cukru, mielonymi
migdałami, starą
marchewką i
śmietaną.W oddzielnej misce ubijamy
białka na sztywno, dodajemy stopniowo pozostałe 50 g
cukru stale ubijając. Delikatnie łączymy z
marchewkowo-
serową masą.Delikatnie przekładamy na podpieczone ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 1/2 godziny. wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Przepis na podstawie przepisu z książki Paula Hollywood "How to bake"