ßßß Cookit - przepis na Sernik marchewkowy

Sernik marchewkowy

nazwa

Wykonanie

Skoro mamy marchewkowe ciasto to mamy również marchewkowy sernik . Ser w serniku oczywiście jest, a marchewka stanowi jedynie dodatek. Spód to bardzo smaczny, typowy angielski sponge z lekko migdałową nutą. Byłam zdziwiona niezwykła puszystością sernika, bo spodziewałam się raczej sernika z rodzaju tych ciężkich. Sernik marchewkowy jest jednak bardzo delikatny i puszysty, i chociaż dość znacznie opadł, nie stracił nic ze swojej lekkości. Ze względu na wyjątkową kruchość i puszystość trudno było go pokroić, ale niezbyt atrakcyjny wygląd nie przeszkadzał, by delektować się jego smakiem.
50 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do posmarowania
50 g drobnego cukru
60 g mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykłej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
275 g serka kremowego (typu philadelphia)
3 jajka
kilka kropel ekstraktu migdałowego
100 g drobnego cukru
4 łyżki mielonych migdałów
175 g młodej marchewki, obranej i startej na tarce o drobnych oczkach
150 ml śmietany double cream (można zastąpić kremówką)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dokładnie natłuszczamy tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajko i ekstrakt migdałowy ubijamy do białości i wykładamy do foremki, pieczemy przez 10 minut, aż ciasto będzie lekko zarumienione. Zostawiamy do wystudzenia.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 st C.
Przygotowujemy masę serową. W dużej misce ubijamy ciasto z żółtkami, ekstraktem migdałowym, 50 g cukru, mielonymi migdałami, starą marchewką i śmietaną.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo pozostałe 50 g cukru stale ubijając. Delikatnie łączymy z marchewkowo-serową masą.
Delikatnie przekładamy na podpieczone ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 1/2 godziny. wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis na podstawie przepisu z książki Paula Hollywood "How to bake"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/06/sernik-marchewkowy.html