Wykonanie
Zapraszam na rewelacyjne ciasto, przepyszne ciasto
marchewkowe z
pomarańczową nutą
smakową. W rzeczywistości ciasto wcale nie zdradza, że zawiera
marchewkę, równiez smak tego nie sugeruje.
Marchewka zapewnia ciastu dużą wilgotność, a jej delikatna
słodycz wspaniale harmonizuje ze smakiem
migdałów i
pomrańczy. Jest puchate, lekkie jak piórko i wyrasta bardzo wysokie. Upieczone z mielonymi
migdałami zamiast
mąki i bez tłuszczu. Myślę, że już dostatecznie zachęciłam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje pierwsze ciasto
marchewkowe. Długo zwlekałam z jego upieczeniem szukajac odpowiedniego przepisu.
Marchewki marcepanowe od dawna leżały zakupione i cierpliwie czekały, by zwieńczyć dzieło. Znalazłam świetny przepis, ciasto upiekłam, dzielę się przepisem i bardzo, bardzo polecam!Składniki na ciasto ( na tortownicę o przekroju 26 cm):300 g obranej
marchewki1 łyżka startej skórki z bio-
pomarańczy2 łyżki
syropu klonowego, z agawy lub
miodu6
jajek M
sól125 g
cukru1 łyżka
soku z cytryny300 g mielonych
migdałów50 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na glazurę:1
serek Philadelphia - 175g50 g
cukru pudru30 g
masła1 paczka
marchewek marcepanowych - 12 sztukWykonanie:
Włączyć piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować
masłem.
Marchewkę obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszać ze startą
skórką pomarańczową i
syropem z agawy. Odstawić na bok.
Żółtka odzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodać pod koniec 25 g
cukru.
Żółtka z resztą
cukru ( 100 g ) i łyżką
soku z cytryny ubić na parze do uzyskania jasnej masy i rozpuszczenia
cukru. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać, aż masa jajeczna przestygnie, stanie się puszysta i gęsta.Do ubitych
żółtek dodać startą
marchewkę oraz 1/3 piany z
białek i ostrożnie przy pomocy szpatułki wymieszać. Dodać resztę piany,
migdały z
proszkiem do pieczenia i wymieszać.Foremkę wypełnić przygotowanym
ciastem, wyrównać górę szpatułką i piec 45 minut w 180°C.Upieczone ciasto ostudzić na kratce.Przygotować glazurę:
serek wymieszać z miękkim
masłem i
cukrem pudrem. Rozprowadzić równo na powierzchni wystudzonego ciasta. Rozłożyć
marchewki z marcepanu. Lekko schłodzić.ŻYCZĘ SMACZNEGO!cała tortownica - 12 sztukjedna sztuka to 270 kcal, 20 g węglowodanów, 9 g
białka i 17 g tłuszczu
Przepis pochodzi z magazynu "Meine Familie&Ich" Heft 2/2014 z modyfikacją glazury. W orginale ciasto jest z przygotowane z lukrem.