ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe - najlepsze

Ciasto marchewkowe - najlepsze

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na rewelacyjne ciasto, przepyszne ciasto marchewkowe z pomarańczową nutą smakową. W rzeczywistości ciasto wcale nie zdradza, że zawiera marchewkę, równiez smak tego nie sugeruje. Marchewka zapewnia ciastu dużą wilgotność, a jej delikatna słodycz wspaniale harmonizuje ze smakiem migdałów i pomrańczy. Jest puchate, lekkie jak piórko i wyrasta bardzo wysokie. Upieczone z mielonymi migdałami zamiast mąki i bez tłuszczu. Myślę, że już dostatecznie zachęciłam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje pierwsze ciasto marchewkowe. Długo zwlekałam z jego upieczeniem szukajac odpowiedniego przepisu. Marchewki marcepanowe od dawna leżały zakupione i cierpliwie czekały, by zwieńczyć dzieło. Znalazłam świetny przepis, ciasto upiekłam, dzielę się przepisem i bardzo, bardzo polecam!
Składniki na ciasto ( na tortownicę o przekroju 26 cm):
300 g obranej marchewki
1 łyżka startej skórki z bio-pomarańczy
2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
6 jajek M
sól
125 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
300 g mielonych migdałów
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na glazurę:
1 serek Philadelphia - 175g
50 g cukru pudru
30 g masła
1 paczka marchewek marcepanowych - 12 sztuk
Wykonanie:
Włączyć piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem.
Marchewkę obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszać ze startą skórką pomarańczową i syropem z agawy. Odstawić na bok.
Żółtka odzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać pod koniec 25 g cukru.
Żółtka z resztą cukru ( 100 g ) i łyżką soku z cytryny ubić na parze do uzyskania jasnej masy i rozpuszczenia cukru. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać, aż masa jajeczna przestygnie, stanie się puszysta i gęsta.
Do ubitych żółtek dodać startą marchewkę oraz 1/3 piany z białek i ostrożnie przy pomocy szpatułki wymieszać. Dodać resztę piany, migdały z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Foremkę wypełnić przygotowanym ciastem, wyrównać górę szpatułką i piec 45 minut w 180°C.
Upieczone ciasto ostudzić na kratce.
Przygotować glazurę: serek wymieszać z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozprowadzić równo na powierzchni wystudzonego ciasta. Rozłożyć marchewki z marcepanu. Lekko schłodzić.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
cała tortownica - 12 sztuk
jedna sztuka to 270 kcal, 20 g węglowodanów, 9 g białka i 17 g tłuszczu
Przepis pochodzi z magazynu "Meine Familie&Ich" Heft 2/2014 z modyfikacją glazury. W orginale ciasto jest z przygotowane z lukrem.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/01/ciasto-marchewkowe-najlepsze.html