Wykonanie
Już od jakiegoś czasu mam książkę "How to bake" Paula Hollywooda, ale na blogu jeszcze nie pojawił się żaden pyszny wypiek według przepisu z niej. Właśnie to nadrabiam, i to z nawiązką, bo ten sernik to naprawdę coś!:) Jest wyjątkowy - nietypowy z uwagi na dodatek tartej
marchewki, poza tym bardzo delikatny i puszysty. Można go zatem nazwać podwójnie lekkim - dosłownie i w przenośni, bo oprócz takiej konsystencji jest też niezbyt (choć wystarczająco) słodki i raczej niskokaloryczny. Do tego aromatyczny i, co najważniejsze, przepyszny. Na drugi, trzeci dzień jeszcze zyskuje na smaku, choć wątpię, czy w ogóle dotrwa, niezjedzony, do tego momentu ;Dspód:- 50g miękkiego
masła- 50g drobnego
cukru- 60g
mąki- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1
jajko- 1/2 łyżeczki esencji migdałowejmasa:- 275g kremowego
serka- 3
jajka,
żółtka i
białka oddzielnie- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej- 100g drobnego
cukru- 4 łyżki mielonych
migdałów- sok z 1
pomarańczy- 175g drobno startej
marchwi, najlepiej
młodej- 150ml
śmietany kremówki1) Zmiksować składniki
spodu na lekką, kremową masę.2) Przełożyć do nasmarowanej formy z wyjmowanym
spodemo średnicy 20cm i rozprowadzić równo na jej dnie.3) Piec w temperaturze 180 st. C przez 10 minut, aż się zestali i nabierze koloru.4) Odstawić spód do ostudzenia i zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 st. C.5) W dużej misce zmiksować wszystkie składniki masy serowej oprócz
białek i połowy
cukru.6) W idealnie czystej misce ubić
białka i dodać stopniowo 50g
cukru, miksując, aż piana będzie gładka.7) Delikatnie wmieszać ją do masy serowej.8) Przelać ją na spód i piec przez 1 1/2 godziny albo aż sernik będzie złoty, wyrośnięty i sprężysty (zajęło to w moim przypadku chyba aż 2 godziny).9) Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do stopniowego wystudzenia.10) Ostrożnie zdjąć boki formy i zostawić do całkowitego wystudzenia.11) Włożyć do lodówki, by bardziej się zestalił.Czas przygotowania: 3 1/2 godzinyLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 355 kcal