Wykonanie
Połączenie
mięs z
owocami daje bardzo dobre rezultaty. Przykładem może być
schab ze
śliwką czy też
kaczka lub
kurczak z
jabłkami . Również dodatek
bekonu bardzo pasuje do
jabłek. Dziś w wersji puszystego,
śniadaniowego lub kolacyjnego omletu. Warto spróbować :) Przepis na podstawie Lecker.de .
3
jajka1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżeczki
cukru1/2 szklanki
mlekaok.3/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2-3 plastry wędzonego surowego boczku/bekonu1-2 małe
jabłkamasło do smażenia1. Na dużej patelni (ok. 24 cm) podsmażyć pokrojone w wąskie paski plastry
boczku. Gdy
będa rumiane - zdjąć.2.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem
soku z cytryny.
Żółtka ucieramy z
cukrem. Dodajemy
mleko,
proszek do pieczenia,
sól i tyle
mąki, by wyszło gęste ciasto. Dodajemy połowę ubitych
białek i dokładnie mieszamy. Dodajemy drugą połowę ubitych
białek, po czym mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.3. Z
jabłek wycinamy gniazda nasienne (wykrawaczem), po czym kroimy je w cienkie plastry (ze skórką). Na patelni roztapiamy
masło. Plastry jablek układamy dookoła w
okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Na jabłkach, szczególnie w ich otworach, układamy kawałki usmażonego
boczku, po czym wlewamy na nie równą warstwą przygotowane ciasto.4. Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, aż spód będzie rumiany. Wówczas przecinamy omlet za pomocą
łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwracamy ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę
masła.Gdy druga strona będzie rumiana, a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdejmujemy omlet z patelni.Podajemy gorący, oprószony
cukrem pudrem, polany
syropem klonowym lub
miodem.