ßßß
Ciasto:7 łyżek stołowych rozmiękczonego masła170g cukru - czyli 1 szklanka minus 2 łyżki170g mąki - czyli 1 i 1/4 szklanki1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki mleka2 łyżki utartej skórki z cytryny2 jajkaszczypta soliSYROP:6 łyżek cukru4 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru pudru do posypania ciastaCiasto jest dla leniwych dobre, bo można pomóc sobie mikserem. Ja zrobiłam tak:Rozpuszczone masło (inaczej nie umiem określić tych łyżek masła..), cukier, mąkę, proszek, mleko skórkę, jajka i sól wymieszałam mikserem. Masę przelałam do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blachy.Ciasto się piecze w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 45min . (Patyczek, którym nakłuliśmy ciasto, ma być zupełnie suchy).Upieczone ciasto wyjmuje się z piekarnika i odstawia na 15 min by przestygło.Tę przerwę najlepiej wykorzystać na przygotowanie syropu: Na małym ogniu zagotować cukier i sok z cytryny, aż nabiorą konsystencji niezbyt gęstego syropu.Dalej, trzeba szpikulcem lub śrubokrętem nakłuć w kilku miejscach ciasto do 2/3 jego wysokośći. Otworki napełnić po brzegi syropem. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej, aż całkiem wystygnie. Posypać cukrem pudrem.
Wydrukuj przepis