ßßß
W smaku maślano - cytrynowe, z mięciutką górą i kruchutkim spodem.Nie można poprzestać na jednym..Niebo w gębie;) Na pewno jeszcze zrobię.
inspiracjaSpód:125 g masła75 g drobnego cukru155 g mąkicukier puder do posypania (u mnie aromatyzowany skórką cytrynową *)Wierzch :4 jajka, o temperaturze pokojowej, rozkłócone250 g drobnego cukru3 łyżki soku z cytryny (dałam 4)1 łyżeczka startej skórki cytrynowej30 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzepis doskonały, cytuję za autorką:Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Lekko natłuszczamy foremkę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Ucieramy do białości masło z cukrem, łączymy z mąką za pomocą metalowej łyżki. Wylepiamy foremkę ciastem i pieczemy przez ok 20 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jajka i cukier ubijamy mikserem przez 2 minuty lub do białości. Dodajemy sok cytrynowy i utartą skórkę z cytryny. Miksturę jajeczną ucieramy ze stopniowo dodawaną mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok 25 minut. Studzimy w foremce. Kroimy na kwadraty i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.* postaram się kiedyś zamieścić recepturę