ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 350 gramówmasło 1 kostekcukier 180 gramówsól 1 szczyptacukier waniliowy 2 sztukjabłka kwaskowate 3 sztuksok z cytryny 5 łyżek stołowychCynamon 1 szczyptajajka 2 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmleko 4 łyżek stołowychcukier puder 100 gramówWykonanie:Kruszonka: 100g masła, 5 łyżek cukru, 1/3 mąki i jeden cukier waniliowy wymieszać i wyrobić palcami. Odstawić do lodówki.Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ ponacinać wzdłuż ostrym nożem. Skropić 3 łyżkami soku z cytryny.Ciasto: resztę masła zmiksować z pozostałym cukrem, jajkami, solą, cynamonem i cukrem waniliowym. Resztę mąki wymieszać z proszkiem i na przemian z mlekiem dodawać do ucieranej masy. Foremki na muffinki wyłożyć papierkami foremki i wypełnić je przygotowanym ciastem. Na każdej babeczce ułożyć ćwiartkę jabłka. Posypać kruszonką, piec ok. 30 minut w 190 stopniach. Wyjąć z foremek i odłożyć do wystygnięcia.Lukier: cukier puder rozetrzeć z pozostałym sokiem z cytryny i odrobiną mleka. Cieniutką strużką polać wystudzone ciastka, odstawić do zastygnięcia. Można podawać z bitą śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: