ßßß Cookit - przepis na JABŁUSZKOWIEC CZYLI KUCH Z JABŁKAMI

JABŁUSZKOWIEC CZYLI KUCH Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Moja mama na wszystkie zwykłe proszkowe, ucierane ciasta mówi "kuch" :-) Latem są to pyszne ciasta z sezonowymi owocami, zimą taki proszkowy kuch może być z jabłkami albo tylko z kruszonką. Chodzi tu o prostotę danego ciasta. Ale pokusiłam się o poszukanie skąd ta nazwa pochodzi, i gdzie "kuch" ma swoje korzenie :) No i okazało się, że "kuch" w oryginale to proste, drożdżowe ciasto pochodzące z kuchni warmińsko-mazurskiej i ... nie wiem jakim cudem przywędrował on do naszej kujawskiej kuchni?!
W każdym razie ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kuchy, czy to proszkowe czy drożdżowe.
Dziś będzie kuch z jabłkami.
Proste ucierane ciasto z jabłkami, które znalazłam na blogu BERENIKI TUTAJ . Jest delikatne i wilgotne, a niewielka ilość cynamonu, którą dodałam do ciasta wzbogaciła jego smak.
Ciasto robi się dosłownie 15 minut, co dla współczesnych, zabieganych pań domu jest dodatkowym walorem :)
Składniki:
2 szkl. mąki
3/4szkl. cukru (w oryginale jest 1szkl)
0.5 op. cukru waniliowego
150g masła
0.5szkl (zimnego)mleka
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka startych na oczkach jabłek (2szt dość duże)
łyżeczka cynamonu (mój dodatek)
Wykonanie:
Ucieramy mikserem cukier, cukier waniliowy,masło i jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Ponieważ w tym momencie ciasto jest już bardzo gęste dolewamy mleko. Ucieramy do połączenia się składników. Utarte jabłka wsypujemy do ciasta. Mieszamy. Ja pokusiłam się jeszcze o dodanie odrobiny cynamonu, bo jabłka+cynamon to dla mnie idealny duet :). Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana masłem i obsypaną bułką tartą (ja użyłam średniej tortownicy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 1h.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/01/jabuszkowiec-czyli-kuch-z-jabkami.html