Wykonanie
Moja mama na wszystkie zwykłe proszkowe, ucierane ciasta
mówi "kuch" :-) Latem są to pyszne ciasta z sezonowymi
owocami, zimą taki proszkowy kuch może być z
jabłkami albo tylko z kruszonką. Chodzi tu o prostotę danego ciasta. Ale pokusiłam się o poszukanie skąd ta nazwa pochodzi, i gdzie "kuch" ma swoje korzenie :) No i okazało się, że "kuch" w oryginale to proste,
drożdżowe ciasto pochodzące z kuchni warmińsko-mazurskiej i ... nie wiem jakim cudem przywędrował on do naszej kujawskiej kuchni?!W każdym razie ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kuchy, czy to proszkowe czy
drożdżowe.Dziś będzie kuch z
jabłkami.Proste ucierane ciasto z
jabłkami, które znalazłam na blogu BERENIKI TUTAJ . Jest delikatne i wilgotne, a niewielka ilość
cynamonu, którą dodałam do ciasta wzbogaciła jego smak.Ciasto robi się dosłownie 15 minut, co dla współczesnych, zabieganych pań domu jest dodatkowym walorem :)
Składniki:2 szkl.
mąki3/4szkl.
cukru (w oryginale jest 1szkl)0.5 op.
cukru waniliowego150g
masła0.5szkl (zimnego)
mleka2
jajkaszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szklanka startych na oczkach
jabłek (2szt dość duże)łyżeczka
cynamonu (mój dodatek)Wykonanie:
Ucieramy mikserem
cukier,
cukier waniliowy,
masło i
jajka. Następnie dodajemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia,
solą i
sodą. Ponieważ w tym momencie ciasto jest już bardzo gęste dolewamy
mleko. Ucieramy do połączenia się składników. Utarte
jabłka wsypujemy do ciasta. Mieszamy. Ja pokusiłam się jeszcze o dodanie odrobiny
cynamonu, bo jabłka+cynamon to dla mnie idealny duet :). Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana
masłem i obsypaną
bułką tartą (ja użyłam średniej tortownicy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 1h.