Wykonanie
Przepraszam Was za długą nieobecność na blogu i zapewniam, że teraz posty zaczną pojawiać się znacznie częściej ;] Na początek po długiej przerwie przesyłam Wam przepis na ciasto z
jabłkami i
cynamonem. Bardzo proste i smaczne. Zastanawiam się jak dobrze musi smakować na ciepło, np. z
bitą śmietaną, ale niestety nie starczyło już nawet kawałka, abym się o tym przekonała. Następnym razem ;] Pozdrawiam gorąco!
Co potrzebujemy:3 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka4
jajka1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok 1 kg
jabłekcukier waniliowycynamonKruszonka100 g
masła3/4 szklanki
cukruok 100 g
mąki2 łyżeczki
cukru waniliowego*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm1.
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać
mleko i
cukier. Mieszać, aż
cukier się rozpuści, nie gotować. Następnie dodać przesianą
mąkę,
jajka i
proszek do pieczenia. Masę wylać na blaszkę.2. Przygotowujemy kruszonkę.
Masło ucieramy z
cukrem, a następnie dodajemy porcjami
mąkę i wyrabiamy ręką.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wykładamy na masę. Posypujemy
cukrem waniliowym i
cynamonem, a na wierzch kruszonką.Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok 25 minut.