ßßß Cookit - przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką

muffinki z jabłkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Coraz bardziej zaczynam lubić muffinki, choć kiedyś za nimi nie przepadałam. Niezależnie od smaku i rodzaju są doskonałym wyjściem awaryjnym na wypadek niespodziewanych gości. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać i upiec. W 20 minut mamy więc pyszny deser lub podwieczorek. Te z jabłkami zjedliśmy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze.
Składniki na 18 sztuk:
340 g mąki
140 g cukru
1 jajko
250 ml mleka
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duże jabłko na kruszonkę:
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki mąki
cynamon
Masło stopić i przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać trzepaczką, na końcu dodać jabłka. Składniki kruszonki zagnieść. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 15-20 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/05/muffinki-z-jabkami-i-kruszonka.html