Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuksłodzik 96 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 105 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychlistki
żelatyny 6 sztuk
truskawki 650 gramów
sok z limonki 2 łyżek stołowych
jogurt naturalny 300 gramów
śmietana kremowa 100 gramówWykonanie:Utrzeć
żółtka z 84g słodziku i 4 łyżkami gorącej
wody na gładką masę. Ubić
białka ze szczypta
soli na sztywna piane i połączyć z
żółtkami oraz z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 12 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Przełożyć
biszkopt na wilgotna ściereczkę kuchenną, zdjąć papier, a ciasto zrolować razem ze ściereczką, zaczynając od dłuższego końca.Oczyszczone 500g
truskawek pokroić na kawałki. Resztę
truskawek zmiksować z
sokiem z limonki. Rozpuszczoną
żelatynę wymieszać ze zmiksowanymi
owocami, dodać pokrojone
truskawki, 12g słodzika i wymieszać z
jogurtem. Schłodzić w lodowce. Ubić kremówkę i dodać do tężejącego kremu. Rozwinąć
biszkopt i posmarować kremem. Zwinąć ponownie, ale bez ściereczki. Wstawić do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: