ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztuksłodzik 96 gramówsól 1 szczyptamąka tortowa 105 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychlistki żelatyny 6 sztuktruskawki 650 gramówsok z limonki 2 łyżek stołowychjogurt naturalny 300 gramówśmietana kremowa 100 gramówWykonanie:Utrzeć żółtka z 84g słodziku i 4 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Ubić białka ze szczypta soli na sztywna piane i połączyć z żółtkami oraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 12 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Przełożyć biszkopt na wilgotna ściereczkę kuchenną, zdjąć papier, a ciasto zrolować razem ze ściereczką, zaczynając od dłuższego końca.Oczyszczone 500g truskawek pokroić na kawałki. Resztę truskawek zmiksować z sokiem z limonki. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać ze zmiksowanymi owocami, dodać pokrojone truskawki, 12g słodzika i wymieszać z jogurtem. Schłodzić w lodowce. Ubić kremówkę i dodać do tężejącego kremu. Rozwinąć biszkopt i posmarować kremem. Zwinąć ponownie, ale bez ściereczki. Wstawić do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: