ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa rolada

Truskawkowa rolada

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
słodzik 96 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 105 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
listki żelatyny 6 sztuk
truskawki 650 gramów
sok z limonki 2 łyżek stołowych
jogurt naturalny 300 gramów
śmietana kremowa 100 gramów
Wykonanie:
Utrzeć żółtka z 84g słodziku i 4 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Ubić białka ze szczypta soli na sztywna piane i połączyć z żółtkami oraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 12 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Przełożyć biszkopt na wilgotna ściereczkę kuchenną, zdjąć papier, a ciasto zrolować razem ze ściereczką, zaczynając od dłuższego końca.
Oczyszczone 500g truskawek pokroić na kawałki. Resztę truskawek zmiksować z sokiem z limonki. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać ze zmiksowanymi owocami, dodać pokrojone truskawki, 12g słodzika i wymieszać z jogurtem. Schłodzić w lodowce. Ubić kremówkę i dodać do tężejącego kremu. Rozwinąć biszkopt i posmarować kremem. Zwinąć ponownie, ale bez ściereczki. Wstawić do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12491/Truskawkowa-rolada