ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowy I

Tort truskawkowy I

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
cukier 250 gramów
sól 1 szczypta
olej 150 mililitrów
batoniki czekoladowe z nadzieniem jogurt. 8 sztuk
jogurt naturalny 650 gramów
truskawki 1 kilogramów
żelatyna 10 łyżek deserowych
śmietana kremowa 250 gramów
bezy według uznania
cukier waniliowy 2 sztuk
Wykonanie:
150g jogurtu, 150g cukru, 1 cukier waniliowy, jajka, sól i olej zmiksować, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz 6 połamanych batoników, wymieszać. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach. Zmiksować 250g oczyszczonych truskawek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Utrzeć 500g jogurtu, cukier waniliowy, 100g cukru i zmiksowane truskawki. Żelatynę połączyć z niewielka ilością kremu jogurtowego, a potem z pozostałym kremem. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejącym kremem. Wyłożyć go na zimne ciasto i włożyć na 4h do lodówki.
Oczyścić 750g truskawek, a resztę batoników podzielić na kawałki. Ozdobić tort owocami, batonikami oraz bezami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9024/Tort-truskawkowy-I