Wykonanie
Sezon
Truskawkowy to już wspomnienie ale wspomnienia są po to aby przywoływać miłe chwile :) Uwielbiam
truskawki i
czekoladę więc postanowiłam połączyć te dwa boskie smaki i stworzyć muffiny moich marzeń . Nie myślałam że trafię do muffinego nieba nim spróbowałam ... minam ... Muffiny proste w wykoniu, a sposób dekoracji najbardziej ucieszył najmłodszego członka rodziny ... Bo cóż może być lepszego niż
truskawki ,
serca i
czekolada ?*** Mufiny
czekoladowe z
truskawkami *** ( przepis na 12 babeczek )300g
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
jajko120g
cukru80ml
oleju250g
jogurtu naturalnego100 g
Kakao12 małych
truskawek ( bądź 6 duchy pokrojonych na pół )1. Będą potrzebne dwie miski. Do jednej wsypujemy ,,suche '' substraty i mieszamy , w drugiej mieszamy wszystkie ,,mokre'' składniki ( Druga miska powina być trochę większa gdyż to właśnie w niej będziemy łączyć wszystkie składniki )2. Do mokrych składników dodajemy po jedenej łyżce suchej mieszanicy u i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą ( Ciasto powinno wyjść dość gęste , nie obawiajcie się jego mocnej konsystencji po upieczeniu muffiny są delikatne w smaku i puszyste )3.Przełożyć masę do foremek ( Nałożyć jedną sporą łyżkę na spód foremi , położyć
truskawkę i przykryć kolejną warstwą ciasta ) Foremki wypełniać do 3/4 wysokości4. piec w rozgrzanymdo 180 C piekarniku przez ok. 25 min . ( Każde ciasto może wyjść troche inaczej więc czas pieczenia może się troszkę wydłużyć , bądź skórcić , polecam wykonanie Testu suchego patyczka )