ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa kopuła

Truskawkowa kopuła

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
cukier 200 gramów
masło 100 gramów
jajka 3 sztuk
sól 2 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
truskawki 350 gramów
żelatyna 8 łyżek deserowych
jogurt naturalny 500 gramów
wino musujące 200 mililitrów
śmietana kremowa 450 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
wiórki czekoladowe według uznania
Wykonanie:
Masło posiekać ze 150g mąki, dodać 50g cukru, szczyptę soli oraz 2 łyżki wody i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Jajka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę, dodając 75g cukru, przesiać 100g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach na złoty kolor, wystudzić.
Ciasto kruche rozwałkować na cienki placek. Przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 200 stopniach.
Zimny biszkopt przeciąć na pół. Górną część podzielić na 8 trójkątnych kawałków. Miskę o średnicy 26 cm i pojemności 2,5l wyłożyć folią i ułożyć w niej kawałki biszkopta. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Oczyścić 250g truskawek. Jogurt wymieszać z resztą cukru oraz winem musującym. Żelatynę połączyć z odrobina kremu jogurtowego, a potem z resztą kremu. 250g śmietany ubić i wymieszać z truskawkami. Masę przełożyć do miski i na wierzchu położyć spód biszkopta. Roztopiona czekoladą posmarować biszkopt. Na wierzchu położyć kruche ciasto, miskę zdjąć z tortu odwracając ją do góry dnem. 200g kremówki ubić i udekorować tort. Ozdobić kawałkami owoców oraz wiórkami czekoladowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8989/Truskawkowa-kopula