Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
cukier 200 gramów
masło 100 gramów
jajka 3 sztuk
sól 2 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
truskawki 350 gramów
żelatyna 8 łyżek deserowych
jogurt naturalny 500 gramów
wino musujące 200 mililitrów
śmietana kremowa 450 gramów
czekolada gorzka 100 gramówwiórki
czekoladowe według uznaniaWykonanie:
Masło posiekać ze 150g
mąki, dodać 50g
cukru, szczyptę
soli oraz 2 łyżki
wody i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Jajka ubić ze szczypta
soli na sztywną pianę, dodając 75g
cukru, przesiać 100g
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach na złoty kolor, wystudzić.Ciasto kruche rozwałkować na cienki placek. Przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 200 stopniach.Zimny
biszkopt przeciąć na pół. Górną część podzielić na 8 trójkątnych kawałków. Miskę o średnicy 26 cm i pojemności 2,5l wyłożyć folią i ułożyć w niej kawałki
biszkopta.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Oczyścić 250g
truskawek.
Jogurt wymieszać z resztą
cukru oraz
winem musującym.
Żelatynę połączyć z odrobina kremu
jogurtowego, a
potem z resztą kremu. 250g
śmietany ubić i wymieszać z
truskawkami. Masę przełożyć do miski i na wierzchu położyć spód
biszkopta. Roztopiona
czekoladą posmarować
biszkopt. Na wierzchu położyć kruche ciasto, miskę zdjąć z
tortu odwracając ją do góry dnem. 200g kremówki ubić i udekorować tort. Ozdobić kawałkami
owoców oraz wiórkami czekoladowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: