ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówcukier 200 gramówmasło 100 gramówjajka 3 sztuksól 2 szczyptaproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychtruskawki 350 gramówżelatyna 8 łyżek deserowychjogurt naturalny 500 gramówwino musujące 200 mililitrówśmietana kremowa 450 gramówczekolada gorzka 100 gramówwiórki czekoladowe według uznaniaWykonanie:Masło posiekać ze 150g mąki, dodać 50g cukru, szczyptę soli oraz 2 łyżki wody i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.Jajka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę, dodając 75g cukru, przesiać 100g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach na złoty kolor, wystudzić.Ciasto kruche rozwałkować na cienki placek. Przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 200 stopniach.Zimny biszkopt przeciąć na pół. Górną część podzielić na 8 trójkątnych kawałków. Miskę o średnicy 26 cm i pojemności 2,5l wyłożyć folią i ułożyć w niej kawałki biszkopta. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Oczyścić 250g truskawek. Jogurt wymieszać z resztą cukru oraz winem musującym. Żelatynę połączyć z odrobina kremu jogurtowego, a potem z resztą kremu. 250g śmietany ubić i wymieszać z truskawkami. Masę przełożyć do miski i na wierzchu położyć spód biszkopta. Roztopiona czekoladą posmarować biszkopt. Na wierzchu położyć kruche ciasto, miskę zdjąć z tortu odwracając ją do góry dnem. 200g kremówki ubić i udekorować tort. Ozdobić kawałkami owoców oraz wiórkami czekoladowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: