Wykonanie
Składniki100 g
czekolady gorzkiej min. 70%100 g
czekolady mlecznej165 g
masła4 duże
jajka10 g
cukru waniliowego210 g
cukru190 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
solidodatkowo40 g
czekolady mlecznejpolewa60 g
czekolady mlecznejdodatkowook. 12
truskawek lub odpowiadająca im ilość innych
owoców leśnychWykonanietabliczkę gorzkiej i tabliczkę
mlecznej czekolady połamać na kawałki w rondelku rozpuścić
masło. Gdy całe będzie płynne, zdjąć z ognia i wrzucić do niego połamaną
czekoladę. Mieszać od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się
czekolad i połączenia z
masłem. Zostawić do przestudzenia z dodatkowej tabliczki
czekolady mlecznej wziąć 40 g i pokroić w niewielką kostkę, a następnie włożyć na kilka minut do lodówki4
jajka (w całości) miksować przez kilka minut z
cukrem i
cukrem waniliowym, aż do uzyskania jasnej, puszystej masyprzestudzoną
czekoladę z
masłem wlać do
jajek z
cukrem i zmiksować do połączenia
sól i proszek wymieszać z
mąką i następnie dodać do masy. Ponownie zmiksować, aż do połączenia składników na koniec dodać schłodzoną, pokrojoną w kostkę
czekoladę i delikatnie zmiksować. Schłodzenie spowoduje, że kawałki nie rozpuszczą się tak bardzo w cieścieciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczeniapiec w 190ºC przez 30-35 minut, aż wierzch ciasta się wybrzuszy. Nie piec dłużej bez potrzeby, bo przesuszymy ciasto. Sprawdzanie patyczkiem nie ma większego sensu, gdyż ciasto należy do ciężkich i mokrych – patyczek włożony pośrodku nie będzie suchy. Po upieczeniu ciasto nieco przestudzić i wyjąć z formy. Po wystudzeniu wierzch opadnierozpuścić pozostałe 60 g
czekolady mlecznej w kąpieli
wodnejtruskawki odszypułkować na przestudzonym cieście rozsmarować
czekoladę, a po chwili ułożyć na wierzchu, na środku,
truskawkipoczekać aż
czekolada zastygnie. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone