Wykonanie
Już wielokrotnie
mieliście okazję przekonać się, że bardzo lubię szybkie w przygotowaniu ciasta. Dziś przepis na jedno z nich, tym razem na
maślance. Piekę go najczęściej wtedy, gdy w kilka chwil chcę ugościć pysznym ciachem gości lub mam lenia na długie stanie w kuchni. To ciasto jest mocno puszyste i bardzo smaczne. Jest też wilgotne, dzięki
maślance i soczystym
truskawkom. Oczywiście możecie użyć dowolnych
owoców, które lubicie lub które akurat macie pod ręką. Teraz rozpoczął się sezon na
czereśnie i zapewniam Was, że idealnie sprawdzą się w tym ciachu :)

Składniki:350 g
mąki (polecam
mąkę dalachowską)220 g
cukru2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego240 ml
maślanki3 duże
jajka120 ml
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli400 g
truskawekcukier puder (do posypania)



Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki.
Mąkę z proszkiem przesiać. Do
jajek dodać szczyptę
soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy
jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać
cukier i
cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać
olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie
maślankę i
mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta poukładać połówki
truskawek. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać
cukrem pudrem. Smacznego!Rady: Aby ciasto na
maślance (
kefirze,
mleku czy
jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.