Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 6 sztuk
cukier 1.11.1 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3.5 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
mak 1 sztuk
śmietana 0.5 litrów
żelatyna 2.5 łyżek stołowych
herbatnik 200 gramów
likier kokosowy według uznania
margaryna 50 gramów
kakao 1.5 łyżek stołowych
mleko 3 łyżek stołowych
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie ciasta
biszkoptowego: całe
jajka ubić z
cukrami i szczyptą
soli na puch, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 0k.25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor.
Mak przełożyć z puszki do miseczki i dobrze wymieszać.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej
wody i rozpuścić na małym ogniu, połączyć z niewielką ilością
śmietany i ostudzoną wymieszać ze
śmietaną ubitą z
cukrem.Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i mieszać, aż ostygnie, ciepłą smarować ciasto(wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta:
biszkopt - masa makowa -
bita śmietana -
ciastka moczone w
alkoholu - polewa
kakaowa, posypana wiórkami kokosowymi.Uwagi:Ciasto
biszkoptowe:
jajka - 6 sztuk,
cukier - 6 łyżek,
cukier waniliowy - 10g,
mąka tortowa - 6 łyżek,
mąka ziemniaczana - 3 łyżki,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta
soli,
mak - 1 duża puszka,
śmietana gęsta - 0,5 litra,
żelatyna - 2,5 łyżki,
cukier do smaku - 2,5 łyżki,
herbatniki - 200g,
likier kokosowy lub inny
alkohol do namaczania
ciastek Polewa
kakaowa:
margaryna - 50g,
kakao - 1,5 łyżki,
cukier - 0,5 szklanki,
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
mleko - 3 łyżki
wiórki kokosowe do dekoracji - 3 łyżkiAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-11palce lizaćDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: