ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegojajko 6 sztukcukier 1.11.1 szklanekcukier waniliowy 10 gramówmąka tortowa 6 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 3.5 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsól według uznaniamak 1 sztukśmietana 0.5 litrówżelatyna 2.5 łyżek stołowychherbatnik 200 gramówlikier kokosowy według uznaniamargaryna 50 gramówkakao 1.5 łyżek stołowychmleko 3 łyżek stołowychwiórki kokosowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 0k.25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor.Mak przełożyć z puszki do miseczki i dobrze wymieszać.Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu, połączyć z niewielką ilością śmietany i ostudzoną wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem.Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i mieszać, aż ostygnie, ciepłą smarować ciasto(wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: biszkopt - masa makowa - bita śmietana - ciastka moczone w alkoholu - polewa kakaowa, posypana wiórkami kokosowymi.Uwagi:Ciasto biszkoptowe: jajka - 6 sztuk, cukier - 6 łyżek, cukier waniliowy - 10g, mąka tortowa - 6 łyżek, mąka ziemniaczana - 3 łyżki, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta soli, mak - 1 duża puszka, śmietana gęsta - 0,5 litra, żelatyna - 2,5 łyżki, cukier do smaku - 2,5 łyżki, herbatniki - 200g, likier kokosowy lub inny alkohol do namaczania ciastek Polewa kakaowa: margaryna - 50g, kakao - 1,5 łyżki, cukier - 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka mleko - 3 łyżki wiórki kokosowe do dekoracji - 3 łyżkiAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-11palce lizaćDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: