Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 6 sztuk
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 4 łyżek stołowych
cukier 0.7 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek stołowych
sól według uznania
mak 1 sztuk
brzoskwinie w puszce 1 sztuk
jogurt naturalny 1 litrów
żelatyna 6 łyżek stołowych
herbatnik 200 gramów
likier kokosowy według uznania
margaryna 50 gramów
kakao 1.5 łyżek stołowych
mleko 3 łyżek stołowych
orzechy włoskie 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie ciasta
biszkoptowego: całe
jajka ubijamy mikserem z
cukrem,
cukrem waniliowym i odrobiną
soli, na puch. Dodajemy
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, mieszamy. Ciasto wykładamy na dużą blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównujemy górę. Pieczemy w 160 stopniach ok 25 minut, na jasno złoty kolor.
Brzoskwinie miksujemy razem z
syropem. 3 łyżki
żelatyny namoczyć w odrobinie zimnej
wody i rozpuścić na ogniu, połączyć z małą ilością musu, a
potem z resztą musu
brzoskwiniowego.
Jogurt posłodzić do smaku i roztrzepać mikserem, dodać 3 łyżki rozpuszczonej
żelatyny.
Mak wyłożyć z puszki do miseczki i dobrze wymieszać.Wykonanie polewy:
margarynę,
cukier,
kakao,
mąkę ziemniaczaną i
mleko dajemy do rondelka, mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej mieszać, aż ostygnie - wykonanie 5 minut (ciepłą smarować ciasto)Złożenie ciasta:
biszkopt - masa makowa - mus
brzoskwiniowy - mus
jogurtowy -
herbatniki namoczone w
alkoholu - polewa
kakaowa posypana posiekanymi
orzechami włoskimi.Uwagi:Polewa
kakaowa:
margaryna - 50g,
cukier - 0,5 szklanki,
kakao - 1,5 łyżki,
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka,
mleko - 3 łyżki, posiekane
orzechy włoskie(do dekoracji) - 3 łyżkiAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-18Mniam!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: