ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajko 6 sztukmąka tortowa 6 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 4 łyżek stołowychcukier 0.7 szklanekcukier waniliowy 10 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek stołowychsól według uznaniamak 1 sztukbrzoskwinie w puszce 1 sztukjogurt naturalny 1 litrówżelatyna 6 łyżek stołowychherbatnik 200 gramówlikier kokosowy według uznaniamargaryna 50 gramówkakao 1.5 łyżek stołowychmleko 3 łyżek stołowychorzechy włoskie 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli, na puch. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, mieszamy. Ciasto wykładamy na dużą blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównujemy górę. Pieczemy w 160 stopniach ok 25 minut, na jasno złoty kolor.Brzoskwinie miksujemy razem z syropem. 3 łyżki żelatyny namoczyć w odrobinie zimnej wody i rozpuścić na ogniu, połączyć z małą ilością musu, a potem z resztą musu brzoskwiniowego.Jogurt posłodzić do smaku i roztrzepać mikserem, dodać 3 łyżki rozpuszczonej żelatyny.Mak wyłożyć z puszki do miseczki i dobrze wymieszać.Wykonanie polewy: margarynę, cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i mleko dajemy do rondelka, mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej mieszać, aż ostygnie - wykonanie 5 minut (ciepłą smarować ciasto)Złożenie ciasta: biszkopt - masa makowa - mus brzoskwiniowy - mus jogurtowy - herbatniki namoczone w alkoholu - polewa kakaowa posypana posiekanymi orzechami włoskimi.Uwagi:Polewa kakaowa: margaryna - 50g, cukier - 0,5 szklanki, kakao - 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka, mleko - 3 łyżki, posiekane orzechy włoskie(do dekoracji) - 3 łyżkiAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-18Mniam!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: