ßßß Cookit - przepis na Placek jogurtowo-brzoskwiniowy

Placek jogurtowo-brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 3 sztuk
mąka tortowa 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
cukier według uznania
cukier puder 2 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek stołowych
sól według uznania
brzoskwinie w puszce 1 sztuk
żelatyna 5 łyżek stołowych
jogurt naturalny 800 gramów
margaryna 50 gramów
likier kokosowy 2 łyżek stołowych
mleko 1 łyżek stołowych
herbatnik 200 gramów
wiórki kokosowe według uznania
Wykonanie:
Wykonanie ciasta biszkoptowego: jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z kakaem i proszkiem, delikatnie łyżką połączyć. Ciasto przełożyć do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec 20 minut w 160 stopniach.
Wykonanie masy brzoskwiniowej: brzoskwinie razem z syropem zmiksować, dodać żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i roztopioną na ogniu. Dobrze wymieszać. Tężejącą masę rozłożyć na biszkopcie i na chwilę włożyć do lodówki.
Przygotowanie masy jogurtowej: do jogurtu dodać do smaku cukier i ubić mikserem, dodać żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i roztopioną na ogniu, jeszcze chwilę ubijać. Tężejącą masę rozłożyć na masie brzoskwiniowej.
Przygotowanie polewy kakaowej: do rondelka dać margarynę, kakao, mąkę ziemniaczaną, likier kokosowy i mleko. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i chwilę mieszać. Ciepłą oblać ciasto.
Złożenie ciasta: biszkopt kakaowy - masa brzoskwiniowa - masa jogurtowa - herbatniki - polewa kakaowa, posypana wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
Ciasto biszkoptowe: jajka - 3 sztuki, mąka tortowa - 3 łyżki, mąka ziemniaczana - 1 łyżka, cukier - 3 łyżki, cukier puder - 2 łyżeczki, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, kakao - 1,5 łyżeczki, szczypta soli Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie - 1 duża puszka, żelatyna - 2,5 łyżki Masa jogurtowa: jogurt naturalny - 800g, żelatyna - 2,5 łyżki, cukier do smaku Polewa kakaowa: kakao - 1,5 łyżki, margaryna - 50g, cukier - 5 łyżeczek, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka, likier kokosowy - 2 łyżki, mleko - 1 łyżka, herbatniki - 200g, wiórki kokosowe
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: daria
Data: 2011-11-03 na jaka to jest blaszkę przepis??
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3941/Placek-jogurtowo-brzoskwiniowy