ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 łyżek deserowychcukier 4 łyżek stołowychsól 1 szczyptacukier waniliowy 2 sztukmąka tortowa 4 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmak suchy 2 łyżek stołowycholejek rumowy według uznaniaśmietana gęsta 1 litrówżelatyna 4 łyżek stołowychmasa makowa z puszki (duża)1 , 5 sztukherbatniki 200 gramówananasy z puszki 1 sztukmasa czekoladowa gotowa 1 sztukgalaretka pomarańczowa 1 sztukwiórki kokosowe według uznaniasok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto biszkoptowe: całe jajka ubić mikserem z 4 łyżkami cukru, 1 cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i 2 łyżkami suchego maku oraz kilka kropelek olejku rumowego, i delikatnie łyżką wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na złoty kolor. Wystudzić.Masa makowa: mak wyjąć z puszki i wymieszać.Masę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu.Masa śmietanowa: gęstą śmietanę ubić z cukrem do smaku i cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami soku z cytryny, dodać żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuszczoną na ogniu. Mikserem chwilę ubijać.Ananasy osączyć i pokroić na małe cząstki.Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu(wykorzystując zalewę z ananasów + woda).Złożenie ciasta: blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, na dnie umieścić placek biszkoptowy - połowa masy czekoladowej - masa makowa - masa śmietanowa - herbatniki - reszta masy czekoladowej - cząstki ananasa zalane tężejącą galaretką - całość obsypać obficie wiórkami kokosowymi.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: