ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 5 sztukcukier 5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamąka tortowa 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek stołowychmak 2,5 łyżek stołowychmarmolada wieloowocowa według uznaniamasa makowa 1 puszkaśmietanka 1,2 litrówżelatyna 4 łyżek stołowychgalaretka pomarańczowa 0,5 sztukherbatniki 150 gramówkakao 2 łyżek stołowychmargaryna 100 gramówmąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychwódka 4 łyżek stołowychmleko 2 łyżek stołowychwiórki kokosowe według uznaniaposypka kolorowa według uznaniasok z cytryny 3 łyżek stołowychcukier według uznaniaWykonanie:Biszkopt makowy: całe jajka, o temperaturze pokojowej, ubić mikserem razem z 5 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Delikatnie połączyć, łyżką, z obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem. Gotowe ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.Masa makowa: przełożyć mak z puszki do miski i wymieszać.Masa śmietanowa: do schłodzonej, gęstej śmietany dodać 3 łyżki soku z cytryny oraz cukier do smaku i chwilę ubijać. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody, a po 10 minutach, mieszając, rozpuścić na małym ogniu. Dodać do żelatyny kilka łyżek śmietany i połączyć z resztą, cały czas ubijając mikserem. Całość jeszcze chwilę ubijać. Wcześniej przygotowaną w/g przepisu zastygniętą galaretkę, rozdrobnić łyżeczką na mniejsze cząstki i wymieszać z ubitą śmietaną, odstawić do lekkiego stężenia.Polewa kakaowa: w rondelku na małym ogniu podgrzewać margarynę z kakao, pół szklanki cukru, 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, 4 łyżkami alkoholu oraz 2 łyżkami mleka. Cały czas mieszać, podgrzewać ok. 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Jeszcze ciepłą oblać ciasto.Złożenie ciasta:biszkopt makowy - marmolada - masa makowa - masa śmietanowa z galaretką - herbatniki - polewa kakaowa - wiórki kokosowe + posypka kolorowa.Uwagi:Ciasto można składać w blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej) lub bez blaszki.Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: