Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszne, łatwe w wykonaniu ciasto, dobre na każde okazje. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek stołowych
mak 2,5 łyżek stołowych
marmolada wieloowocowa według uznaniamasa makowa 1 puszka
śmietanka 1,2 litrów
żelatyna 4 łyżek stołowych
galaretka pomarańczowa 0,5 sztuk
herbatniki 150 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
wódka 4 łyżek stołowych
mleko 2 łyżek stołowych
wiórki kokosowe według uznaniaposypka kolorowa według uznania
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
cukier według uznaniaWykonanie:
Biszkopt makowy: całe
jajka, o temperaturze pokojowej, ubić mikserem razem z 5 łyżkami
cukru,
cukrem waniliowym oraz szczyptą
soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Delikatnie połączyć, łyżką, z obiema
mąkami wymieszanymi z
proszkiem do pieczenia oraz suchym
makiem. Gotowe ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.Masa makowa: przełożyć
mak z puszki do miski i wymieszać.Masa śmietanowa: do schłodzonej, gęstej
śmietany dodać 3 łyżki
soku z cytryny oraz
cukier do smaku i chwilę ubijać. Namoczyć
żelatynę w kilku łyżkach zimnej
wody, a po 10 minutach, mieszając, rozpuścić na małym ogniu. Dodać do
żelatyny kilka łyżek
śmietany i połączyć z resztą, cały czas ubijając mikserem. Całość jeszcze chwilę ubijać. Wcześniej przygotowaną w/g przepisu zastygniętą
galaretkę, rozdrobnić łyżeczką na mniejsze cząstki i wymieszać z ubitą
śmietaną, odstawić do lekkiego stężenia.Polewa
kakaowa: w rondelku na małym ogniu podgrzewać
margarynę z
kakao, pół szklanki
cukru, 1 łyżeczką
mąki ziemniaczanej, 4 łyżkami
alkoholu oraz 2 łyżkami
mleka. Cały czas mieszać, podgrzewać ok. 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Jeszcze ciepłą oblać ciasto.Złożenie ciasta:
biszkopt makowy -
marmolada - masa makowa - masa śmietanowa z
galaretką -
herbatniki - polewa
kakaowa -
wiórki kokosowe + posypka kolorowa.Uwagi:Ciasto można składać w blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej) lub bez blaszki.Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: