ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 2 sztukcukier 4 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 łyżek deserowychmąka tortowa 1 łyżek deserowychmąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychskórka z cytryny - otarta 0,5 sztuksól 1 szczyptażelatyna 3 łyżek deserowychwoda 6 łyżek stołowychśmietana kremowa 300 gramówtwarożek śmietankowy 250 gramówcukier 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 2 łyżek deserowychsok z cytryny 0,5 sztukjagody 200 gramówśmietana kremowa 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 łyżek deserowychjagody według uznaniaWykonanie:Jajka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszysta masę. Obie mąki wymieszać i przesiać do masy oraz proszek do pieczenia, szczyptę soli i skórkę otarta z pół wyszorowanej cytryny, wymieszać. ciasto przełożyć na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach, na jasno zloty kolor. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przełożyć na wilgotna ściereczkę, posypać 2 łyżkami cukru. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć w roladę i wystudzić.Że4latynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Oczyszczone owoce osuszyć. Schłodzoną śmietanę ubić. Twarożek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny, dodać rozpuszczona żelatynę, jagody oraz ubita śmietanę i wymieszać. Biszkopt rozwinąć i posmarować kremem, i znów za pomocą ściereczki zwinąć w roladę, włożyć na kilka godzin do lodówki. Pozostałą schłodzoną śmietanę ubić z łyżeczką cukru waniliowego i wraz z odłożonymi jagodami udekorować roladę z wierzchu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: