Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
cukier 30 gramów
mąka tortowa 25 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
orzeszki pistacjowe 50 gramów
czereśnie 300 gramów
ciasteczka bezowe rózowe 70 gramów
twarożek śmietankowy 400 gramów
żelatyna 4 łyżek stołowych
cukier puder 50 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
likier wiśniowy 2 łyżek stołowych
śmietana kremowa 750 gramówwiórki z
gorzkiej czekolady 50 gramówWykonanie:Ciasto:
Jajka z
cukrem ubić mikserem na puch, przesiać do masy
maki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć, dodać skórkę otartą z
cytryny, wymieszać. Przełożyć do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wygładzić. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach na jasno zloty kolor, wystudzić.
Pistacje grubo posiekać.
Ciasteczka bezowe przekroić na pół.
Czereśnie oczyścić i wydrolować.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody.
Twaróg utrzeć z
cukrem pudrem na puch.
Żelatynę rozpuścić na ogniu, wymieszać z
likierem i kilkoma łyżkami
twarożku i dodać do pozostałego kremu. Dobrze utrzeć i wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić z
cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać do tężejącego kremu
serowego, wymieszać. Dodać posiekane
pistacje i wiórki
czekoladowe, połówki
ciasteczek oraz 200g
czereśni, delikatnie wymieszać. Głębokie naczynie o zaokrąglonym spodzie wyłożyć folia spożywczą, napełnić masa i przykryć upieczonym
biszkoptem, docisnąć ręką. Wstawić na noc do lodówki. Zdjąć z
tortu naczynie oraz folię. Pokruszyć resztę
ciastek bezowych, udekorować kawałkami
ciastek bezowych i
czereśniami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremKomentarze:Autor: SmakosZData: 2010-03-16Znakomity ten tort . Moja rodzina upomina sie owiecej co rusz . PolecamDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: