ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 2 sztukcukier 30 gramówmąka tortowa 25 gramówmąka ziemniaczana 25 gramówproszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowychskórka z cytryny - otarta 1 sztukorzeszki pistacjowe 50 gramówczereśnie 300 gramówciasteczka bezowe rózowe 70 gramówtwarożek śmietankowy 400 gramówżelatyna 4 łyżek stołowychcukier puder 50 gramówcukier waniliowy 2 sztuklikier wiśniowy 2 łyżek stołowychśmietana kremowa 750 gramówwiórki z gorzkiej czekolady 50 gramówWykonanie:Ciasto: Jajka z cukrem ubić mikserem na puch, przesiać do masy maki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć, dodać skórkę otartą z cytryny, wymieszać. Przełożyć do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wygładzić. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach na jasno zloty kolor, wystudzić.Pistacje grubo posiekać. Ciasteczka bezowe przekroić na pół. Czereśnie oczyścić i wydrolować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem na puch. Żelatynę rozpuścić na ogniu, wymieszać z likierem i kilkoma łyżkami twarożku i dodać do pozostałego kremu. Dobrze utrzeć i wstawić do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać do tężejącego kremu serowego, wymieszać. Dodać posiekane pistacje i wiórki czekoladowe, połówki ciasteczek oraz 200g czereśni, delikatnie wymieszać. Głębokie naczynie o zaokrąglonym spodzie wyłożyć folia spożywczą, napełnić masa i przykryć upieczonym biszkoptem, docisnąć ręką. Wstawić na noc do lodówki. Zdjąć z tortu naczynie oraz folię. Pokruszyć resztę ciastek bezowych, udekorować kawałkami ciastek bezowych i czereśniami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremKomentarze:Autor: SmakosZData: 2010-03-16Znakomity ten tort . Moja rodzina upomina sie owiecej co rusz . PolecamDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: