ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 6 sztukżółtka 2 sztukcukier 115 gramówmąka 35 gramówmąka ziemniaczana 35 gramówkakao 3 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychżelatyna 4 łyżek deserowychczekolada biała 150 gramówczekolada gorzka 100 gramówczekolada mleczna 100 gramówtwarożek 450 gramówcukier waniliowy 1 sztukwiórki czekoladowe według uznaniaWykonanie:Utrzeć 75g cukru z 3 łyżkami wody, dodając stopniowo 2 żółtka, mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, wystudzić.Połamana białą i gorzka czekoladę oddzielnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Mus ciemny: 225g twarożku utrzeć z 4 żółtkami i 25g cukru, dodać gorzka czekoladę. Ubić na sztywno 2 białka i delikatnie połączyć z resztą.Mus jasny: 225g twarożku utrzeć z 2 żółtkami, 15g cukru i cukrem waniliowym. Rozpuścić żelatynę i wymieszać ja z białą czekoladą, a potem połączyć z masą serową. Ubić 2 białka i delikatnie połączyć z masą.Połamaną mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimny biszkopt włożyć do tortownicy i posmarować połowa czekolady. Na wierzch nakładać po jednej warstwie ciemnego oraz jasnego musu. Wymieszać, tworząc marmurek. Wstawić na 6 h do lodówki.Podgrzać pozostałą czekoladę, przełożyć do woreczka i odciąć róg. Zdjąć obręcz tortownicy i ozdobić brzegi tortu. Można też posypać wiórkami czekoladowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: