Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
żółtka 2 sztuk
cukier 115 gramów
mąka 35 gramów
mąka ziemniaczana 35 gramów
kakao 3 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żelatyna 4 łyżek deserowych
czekolada biała 150 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
czekolada mleczna 100 gramów
twarożek 450 gramów
cukier waniliowy 1 sztukwiórki
czekoladowe według uznaniaWykonanie:Utrzeć 75g
cukru z 3 łyżkami
wody, dodając stopniowo 2
żółtka,
mąki wymieszane z
kakao i proszkiem. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, wystudzić.Połamana białą i
gorzka czekoladę oddzielnie rozpuścić w kąpieli
wodnej.Mus ciemny: 225g
twarożku utrzeć z 4
żółtkami i 25g
cukru, dodać
gorzka czekoladę. Ubić na sztywno 2
białka i delikatnie połączyć z resztą.Mus jasny: 225g
twarożku utrzeć z 2
żółtkami, 15g
cukru i
cukrem waniliowym. Rozpuścić
żelatynę i wymieszać ja z
białą czekoladą, a
potem połączyć z masą
serową. Ubić 2
białka i delikatnie połączyć z masą.Połamaną
mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Zimny
biszkopt włożyć do tortownicy i posmarować połowa
czekolady. Na wierzch nakładać po jednej warstwie ciemnego oraz jasnego musu. Wymieszać, tworząc marmurek. Wstawić na 6 h do lodówki.Podgrzać pozostałą
czekoladę, przełożyć do woreczka i odciąć róg. Zdjąć obręcz tortownicy i ozdobić brzegi
tortu. Można też posypać wiórkami czekoladowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: