ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukcukier 100 gramówmąka 75 gramówmąka ziemniaczana 25 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychkakao 30 gramówkakao 1 łyżek stołowychżelatyna 2 łyżek deserowychśmietana kremówka 700 gramówgruszki - z kompotu 3 sztukgruszki - świeże 4 sztukczekolada mleczna 100 gramówczekolada gorzka 200 gramówczekolada biała 200 gramówWykonanie:Białka i 4 łyżki wody ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier, a potem po 1 żółtku. Wymieszać mąki z proszkiem oraz 30g kakao i połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach. Zimne ciasto przekroić w poprzek.Połamaną białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzone 300g śmietany ubić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z 2 łyżkami śmietany, a następnie z resztą i rozpuszczona białą czekoladą. Część kremu wyłożyć na spód ciasta, a na wierzchu ułożyć ćwiartki świeżych gruszek. Wlać pozostały krem i przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić na 30 minut do lodówki.Połamaną gorzką i mleczna czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić 400g schłodzonej śmietany i połączyć z lekko przestudzona czekoladą. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch tortu i wygładzić. Wstawić na 60 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować gruszkami z kompotu oraz posypać kakao.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: