Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 100 gramów
mąka 75 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kakao 30 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek deserowych
śmietana kremówka 700 gramów
gruszki - z kompotu 3 sztuk
gruszki - świeże 4 sztuk
czekolada mleczna 100 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
czekolada biała 200 gramówWykonanie:
Białka i 4 łyżki
wody ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać
cukier, a
potem po 1
żółtku. Wymieszać
mąki z proszkiem oraz 30g
kakao i połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach. Zimne ciasto przekroić w poprzek.Połamaną
białą czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Schłodzone 300g
śmietany ubić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z 2 łyżkami
śmietany, a następnie z resztą i rozpuszczona
białą czekoladą. Część kremu wyłożyć na spód ciasta, a na wierzchu ułożyć ćwiartki świeżych
gruszek. Wlać pozostały krem i przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić na 30 minut do lodówki.Połamaną gorzką i
mleczna czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Ubić 400g schłodzonej
śmietany i połączyć z lekko przestudzona
czekoladą. Masę
czekoladową wyłożyć na wierzch
tortu i wygładzić. Wstawić na 60 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować
gruszkami z kompotu oraz posypać
kakao.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: