ßßß Cookit - przepis na Tort śmietanowo-gruszkowy

Tort śmietanowo-gruszkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 100 gramów
mąka 75 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kakao 30 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek deserowych
śmietana kremówka 700 gramów
gruszki - z kompotu 3 sztuk
gruszki - świeże 4 sztuk
czekolada mleczna 100 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
czekolada biała 200 gramów
Wykonanie:
Białka i 4 łyżki wody ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier, a potem po 1 żółtku. Wymieszać mąki z proszkiem oraz 30g kakao i połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach. Zimne ciasto przekroić w poprzek.
Połamaną białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzone 300g śmietany ubić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z 2 łyżkami śmietany, a następnie z resztą i rozpuszczona białą czekoladą. Część kremu wyłożyć na spód ciasta, a na wierzchu ułożyć ćwiartki świeżych gruszek. Wlać pozostały krem i przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Połamaną gorzką i mleczna czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić 400g schłodzonej śmietany i połączyć z lekko przestudzona czekoladą. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch tortu i wygładzić. Wstawić na 60 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować gruszkami z kompotu oraz posypać kakao.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9322/Tort-smietanowo-gruszkowy