ßßß


Składniki:Biszkopt ciemny:6 jaj1 szklanka mąki1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 czubata łyżka kakaoWykonanie:Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier , miksować do momentu rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka , miksować . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Przelać do formy o wymiarach 21x32cm. Piec 25-30 minut w temp.180*C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.Biszkopt jasny:4 jajapół szklanki mąki ziemniaczanejpół szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszklanka cukruWykonanie:Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny . Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego.Poncz:3 łyżki kawy rozpuszczalnejczekolada gorzkaczekolada mleczna3-4 kieliszki wódki3 łyżki cukruWykonanie:Kawę zaparzyć w szklance wody , przelać do garnka , dodać połamane czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad , wystudzić . Do wystudzonego dodać wódkę , wymieszać.Masa śmietanowa:1 litr śmietany 30%8 łyżeczek żelatyny4 łyżki cukru pudruWykonanie:4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.1/2 litra śmietany ubić razem z 2 łyżkami cukru pudru, dodać wystudzoną żelatynę, wyłożyć na pierwszą część ciemnego biszkoptu, na śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny. Polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak samo zrobić z drugą połową śmietany i wyłożyć na naponczowny biszkopt. Przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować według uznania.Smacznego!