ßßß Cookit - przepis na Biszkopt ciemny

Biszkopt ciemny

nazwa

Wykonanie

Pyszne , puszyste ciacho z procentami :)
6 jaj
1szkl. mąki
1szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
Biszkopt jasny
4 jaja
pół szkl. mąki ziemniaczanej
pół szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szkl. cukru
Masa śmietanowa
Dwie śmietany 30% (0,5l. każda)
8 łyżeczek żelatyny
cukier puder do smaku (około 2- 3 łyżki na 0,5l śmietany)
Poncz
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
czekolada gorzka (100g)
czekolada mleczna (100g)
3-4 kieliszki wódki
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka, miksować. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp.175*C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe)
PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać.
BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, dodać wystudzoną żelatynę, wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego, na śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny, polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak samo zrobić z drugą śmietaną i wyłożyć na naponczowny biszkopt, przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować według uznania .
Rada
Ciasto warto zrobić dzień wcześniej
Publikacja
Przepis został opublikowany w „PrzyślijPrzepis” nr. 66 Maj 5/2013 za co serdecznie dziękuj i zachęcam do kupna tego numeru :)
Beirze udział w akcji: [Link]
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-kukulka