ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 7 sztukżółtka 2 sztukcukier 220 gramówmąka tortowa 60 gramówmąka ziemniaczana 60 gramówkakao 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychżelatyna 4 łyżek deserowychczekolada gorzka 400 gramówśmietana kremowa 500 gramówWykonanie:4 białka ubić na sztywno, dosypując 120g cukru. Ubijając, dodać kolejno 4 żółtka. Do masy przesiać maki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach, ostudzić.Połamane 250g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić na parze 3 jajka, 2 żółtka oraz 100g cukru i połączyć z rozpuszczoną w małej ilości żelatyną. Ubijać dalej na zimno, dodając stopioną czekoladę. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy.Zimny biszkopt przekroić na 3 placki. Wokół dolnej warstwy zamknąć kołnierz i nałożyć 1/4 kremu. Przykryć 2 plackiem i ponownie nałożyć 1/4 kremu. Przykryć trzecim krążkiem ciasta. Wstawić na 60 minut do lodówki. Wyjąc z blachy i posmarować reszta kremu.W kąpieli wodnej rozpuścić 150g połamanej czekolady. Ostudzić i rozsmarować na odwróconej blasze do ciasta. Lekko ostudzić, a następnie nożem ściąć wiórki czekoladowe i udekorować nimi tort.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: