Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 7 sztuk
żółtka 2 sztuk
cukier 220 gramów
mąka tortowa 60 gramów
mąka ziemniaczana 60 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żelatyna 4 łyżek deserowych
czekolada gorzka 400 gramów
śmietana kremowa 500 gramówWykonanie:4
białka ubić na sztywno, dosypując 120g
cukru. Ubijając, dodać kolejno 4
żółtka. Do masy przesiać
maki wymieszane z
kakao oraz
proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach, ostudzić.Połamane 250g
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej. Ubić na parze 3
jajka, 2
żółtka oraz 100g
cukru i połączyć z rozpuszczoną w małej ilości
żelatyną. Ubijać dalej na zimno, dodając stopioną
czekoladę. Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy.Zimny
biszkopt przekroić na 3 placki. Wokół dolnej warstwy zamknąć kołnierz i nałożyć 1/4 kremu. Przykryć 2 plackiem i ponownie nałożyć 1/4 kremu. Przykryć trzecim krążkiem ciasta. Wstawić na 60 minut do lodówki. Wyjąc z blachy i posmarować reszta kremu.W kąpieli
wodnej rozpuścić 150g połamanej
czekolady. Ostudzić i rozsmarować na odwróconej blasze do ciasta. Lekko ostudzić, a następnie nożem ściąć wiórki
czekoladowe i udekorować nimi tort.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: