Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 125 gramów
mąka 50 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
kakao 20 gramów
żelatyna 2 łyżek stołowych
truskawki (małe)400 gramów
jagody 200 gramów
maliny 250 gramów
śmietana kremowa 650 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
czekolada mleczna 100 gramów
czekolada gorzka 250 gramówWykonanie:Na sztywno ubić
białka, wsypując 125g
cukru, dodać po
żółtku.
Mąki połączyć z proszkiem oraz
kakao i przesiać do masy, wymieszać. Przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 175 stopniach ok. 30 minut. Zimne ciasto przekroić poziomo na pół. Wokół dolnej warstwy zamknąć kołnierz.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody, a
owoce oczyścić. Ubić na sztywno 500g
śmietany z
cukrem waniliowym i połączyć z
żelatyną rozpuszczoną na ogniu (
żelatynę wymieszać z 3 łyżkami
śmietany, a
potem połączyć z pozostałą
śmietaną).Dodać do masy posiekaną
mleczną czekoladę, 300g
truskawek i po 125g
malin i
jeżyn, wymieszać.
Śmietanę rozłożyć równomiernie na spodzie, przykryć drugą warstwą ciasta i wstawić na 4h do lodówki.150g kremówki ubić na sztywno i posmarować nią brzegi
tortu. Wstawić do lodówki. Posiekaną
gorzką czekoladę roztopić w gorącej kąpieli
wodnej i lekko schłodzić.
Czekoladą polać tort, a na wierzchu ułożyć pozostałe
owoce. Wstawić jeszcze na godzinę do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: