ßßß Cookit - przepis na Tort królewski z owocami

Tort królewski z owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 125 gramów
mąka 50 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
kakao 20 gramów
żelatyna 2 łyżek stołowych
truskawki (małe)400 gramów
jagody 200 gramów
maliny 250 gramów
śmietana kremowa 650 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
czekolada mleczna 100 gramów
czekolada gorzka 250 gramów
Wykonanie:
Na sztywno ubić białka, wsypując 125g cukru, dodać po żółtku. Mąki połączyć z proszkiem oraz kakao i przesiać do masy, wymieszać. Przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 175 stopniach ok. 30 minut. Zimne ciasto przekroić poziomo na pół. Wokół dolnej warstwy zamknąć kołnierz. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a owoce oczyścić. Ubić na sztywno 500g śmietany z cukrem waniliowym i połączyć z żelatyną rozpuszczoną na ogniu (żelatynę wymieszać z 3 łyżkami śmietany, a potem połączyć z pozostałą śmietaną).
Dodać do masy posiekaną mleczną czekoladę, 300g truskawek i po 125g malin i jeżyn, wymieszać. Śmietanę rozłożyć równomiernie na spodzie, przykryć drugą warstwą ciasta i wstawić na 4h do lodówki.
150g kremówki ubić na sztywno i posmarować nią brzegi tortu. Wstawić do lodówki. Posiekaną gorzką czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej i lekko schłodzić. Czekoladą polać tort, a na wierzchu ułożyć pozostałe owoce. Wstawić jeszcze na godzinę do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8950/Tort-krolewski-z-owocami