Chocolate cake with strawberry.Składniki.Ciasto.3 jajka100g cukru150g czekolady deserowej50g masła50g mąki tortowej50g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia10g kakaoMus truskawkowy..500g truskawek150g cukru5 łyżeczek żelatynyDo nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego.Polewa czekoladowa.100g czekolady do gotowania50g masłaWykonanie.Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło rozpuścić dodać połamaną czekoladę i mieszać ,aż do jej rozpuszczenia. Odstawić. Jajka ubić, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia.Wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Wymieszać mąkętortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem, przesiać do masy czekoladowej.Piec w temp.170stop.około 25-30minut.Przygotować mus.Truskawki ,u mnie mrożone, zasypać cukrem i podgrzewać do uzyskania syropu.Następnie zmiksować i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze wymieszać.Odstawić do stężenia.Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem. Na jeden krążek nałożyć mus i przykryć drugim.Polewa.Masło rozpuścić i dodać połamaną czekoladę do gotowania. Kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i chwilę mieszać. Polać wierzch ciasta i wstawić do lodówki. Przybrać świeżymi truskawkami.