Wykonanie
Uwielbiam takie przepisy, w których
mogę wykorzystać coś, co wydawałoby się już spisane na straty 😉Tak właśnie jest z
truskawkami, na których gotujemy kompot… Jestem pewna, że większość z Was, po prostu je wyrzuca ( sama jeszcze do niedawna tak robiłam ).Wiem, że
owoce po takim obgotowaniu w kompocie nie wyglądają zachęcająco, ale ciasto z nimi jest obłędne!Wilgotne, aromatyczne i na prawdę fajnie, mocno czuć te
truskawki.Zachęcam Was przy najbliższej okazji, do zrobienia takiego ciacha ” po-kompotowego ” 😀Składniki:tabliczka
czekolady mlecznej3 łyżki
kakao50g
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia100g
masła100g
cukru2
jajkatruskawki z kompotuPrzygotowanie:
Mąkę mieszamy w proszkiem i
kakao.
Masło roztapiamy by było płynne i wrzucamy do niego połamaną na kawałki
czekoladę.Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy.
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę.Do masy jajecznej dodajemy stopniowo
mąkę wymieszaną z proszkiem i
kakao, cały czas miksując, a na koniec wlewamy płynną
czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Gotową masę wylewamy do formy ( tortownica o śr. 25cm ), wykładamy
truskawki z kompotu i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30 minut.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom