Wykonanie
8
jajek30 dag
cukru10 dag
mąki pszennej10 dag
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
kakaołyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać
kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 180 º C około 30 - 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.25 dag
mąki12,5 dag
masła12,5 dag
śmietany1
żółtkoszczypta
soliWykonanie:Wszystkie składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię (min. 2 godz.) Wyjąć I podsypując
mąką, rozwałkować bardzo cieniutko. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 -2 cm. Rurkę posmarować
masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Gorące ściągać z foremek.Masa chałwowa: