Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej- 1 szklanka
cukru- 1/4 szklanki ciemnego
kakao- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1
jajko- 150g
masła*na krem- 3/4 szklanki soku z
limonek (wyciśnięty z ok. 5 sztuk)- 1 łyżka skórki startej z
limonki- 3/4 szklanki
cukru- 100g
masła- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- szczypta
soli- 4
żółtkaSposób przygotowania:1.
Masło w temp. pokojowej potrzebne do zrobienia ciasta wkładamy do miski i miksujemy z
cukrem na puszystą masę, wbijamy
jajko. Następnie stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
solą i
kakao, miksujemy, pod koniec wyrabiamy ręką, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 1 godz.2. W garnuszku podgrzewamy sok z
limonek z
masłem, skórką i
cukrem, do momentu połączeniu składników.
Żółtka dokładnie mieszamy z
mąką ziemniaczaną, dodajemy 3 łyżki gorącego płynu
limonkowego, później wlewamy resztę, pamiętać żeby cały czas mieszać, by nie było grudek. Krem stawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Gotowy przykrywamy folią i studzimy.3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, można podsypać odrobiną
mąki, jeśli się bardzo lepi. Wycinamy kółka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 10 min. Gotowe
ciastka pozostawiamy na kilka minut w uchylonym piekarnika, następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.4. Krem przekładamy do szprycy i nakładamy go na połowę
ciastek, pozostałymi krążkami nakrywamy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Inspiracja: cioccolatogatto