Biszkopt czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Biszkopt stworzony na bazie biszkopta rzucanego :) W tym przypadku jednak dodałam kakao, zwiększyłam ilość jajek oraz zdecydowałam się na dodanie odrobiny proszku do pieczenia. Biszkopt wyszedł puchaty i pyszny. Mocno kakaowy :) Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na tortownicę 22-24 cm
6 jajek
szczypta soli
1/2 szkl (100g) mąki pszennej
1/4 szkl (35g) mąki ziemniaczanej
3/4 szkl (160g) cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Obydwie przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty. Przekładać ulubionymi masami. Można również przed przełożeniem masami blaty lekko naponczować.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/08/biszkopt-czekoladowy.html