Wykonanie
Kolejny zawieruszony przepis..na
biszkopt dwukolorowy...muszę poszperać i znaleźć jeszcze zdjęcia z dalszego "działania " z tym
ciastem..było przekładane jakąś masą ..
4
jajka½ szkl.
mąki pszennej½ szkl.
mąki ziemniaczanej¾ szkl.
cukru2 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo
cukier. Dalej miksując, dodać po jednym
żółtku.W miseczce wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać
wodę. (Dodając
mąkę i
wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić na dwie części.Do jednej dodać
kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i
kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.