Wykonanie
Pyszna babka- moje ulubiona, której nie może zabraknąć na moim świątecznym
stole. Przyznam otwarcie też, że bardzo często robię ją także na weekendy. Niestety znika tak szybko, że nigdy nie miałam okazji zrobić fotki ;) Tym razem jednak przetrzymałam troszkę rodzinę i zdążyłam.- 6
jajek- 1,3 szklanki
cukru- 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej + 2 łyżki- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
oleju- 3/4 szklanki
wody- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
kakaoJajka ubijamy z
cukrem na gładką masę.
Mąki wraz z proszkiem przesiewamy i dodajemy do
jajek. Na koniec dodajemy
olej i
wodę i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zwykłą
mąkę a do drugiej dodajemy
kakao. Formę z kominem u mnie 24cm natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą. Wlewamy do niej oba rodzaje ciasta i za pomocą patyczka lub łyżki mieszamy. Pieczemy w temp.170C ( piekarnik góra - dół) ok.50min.Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem - to w zupełności wystarczy moim zdaniem.