ßßß
Składniki5 jajek1,5 szklanki cukru2,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka oleju1 szklanka wody gazowanej lub oranżady2 łyżeczki proszku do pieczenia3-4 łyżki kakaoWykonanieUbić 5 jajek z cukrem, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę lub oranżadę ( jeśli dodamy oranżady to polecam użyć mniej cukru), olej i wszytko dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części; do jednej dodać dodatkowo ok. 2-3 łyżek mąki, a do drugiej kakao. Ciasto nalewać na przemian do formy w kształcie babki ( ja używam silikonowej, jeśli macie zwykłą formę to trzeba ją natłuścić masłem i posypać bułką tartą) taka aby powstawały zakola. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 45 minut.
Opracowała Daria