ßßß Cookit - przepis na Ciasto zebra

Ciasto zebra

nazwa

Wykonanie

Zebra to jedno z ulubionych ciast mojej córeczki podawanych w czasie przedszkolnych podwieczorków. To właśnie z racji Zuzi sięgnęłam po przedszkolny przepis, a ciasto w przygotowaniu okazało się bardzo proste.
Potrzebne składniki :
2 i ½ szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki;
5 jajek;
1 szklanka cukru;
1 szklanka oleju;
1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki kakao.
Krok 1 . Zaczynamy od wbicia do miski wszystkich jajek (całe) i wsypujemy cały cukier. Miksujemy całość mikserem aż do połączenia się składników (wyjdzie puszysta masa) Uwaga : NA PARZE! Czyli stawiamy naszą miskę na garnku z gorąco wodą i w takiej pozycji miksujemy.
Jeżeli lubicie ciasta bardziej słodkie, możecie zwiększyć ilość cukru nawet do 1,5 szklanki (tak było w oryginalnym przepisie).
Krok 2 . Ściągamy misę z garnka i wlewamy stopniowo olej dalej miksując na wolniejszych obrotach. To samo robimy z przegotowaną woda.
Krok 3 . Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia starając się dodawać ją powoli, po dwie, trzy łyżki i również miksujemy do dokładnego połączenia się.
Krok 4 . Gotowe ciasto przelewamy do dwóch, najlepiej jednakowych mis, czyli dzielimy je na pół. Do jednej połówki dodajemy dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao i miksujemy.
Krok 5 . Na koniec będziemy wylewać ciasto na okrągłą formę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia na spodzie, a ścianki natłuszczone i podsypane bułką tartą.
Od tego właśnie jak „wylewamy” nasze ciasto zależy efekt zebry. Otóż nalewamy je łyżką nakładając na przemian jasne i ciemne ciasto. Zaczynamy od jasnego : dwie łyżki nakładamy na środek tortownicy – najpierw jedną, potem drugą. Rozpłyną się jak placuszek. Na środek tego placuszka nakładamy kolejno 2 łyżki ciemnego, po czym też się rozpłynie na jasnym. Kolej na jasne, które nakładamy na środeczek wcześniej wylanego ciemnego itd.
Krok 6 . Kiedy ciasto nam się już skończy, wstawiamy całą tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, przy czym zaraz po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy temperaturę do 160 stopni . Wyciągamy ciasto po około 75, nawet 80 minutach, kiedy nam ładnie wyrośnie, zarumieni się i oczywiście patyczek będzie suchy.
Źródło:http://bettycook.pl/2015/11/ciasto-zebra