Wykonanie
Zebra to jedno z ulubionych ciast mojej córeczki podawanych w czasie przedszkolnych podwieczorków. To właśnie z racji Zuzi sięgnęłam po przedszkolny przepis, a ciasto w przygotowaniu okazało się bardzo proste.Potrzebne składniki :2 i ½ szklanki
mąki pszennej plus 2 łyżki;5
jajek;1 szklanka
cukru;1 szklanka
oleju;1 szklanka ciepłej, przegotowanej
wody;3 łyżeczki
proszku do pieczenia;2 łyżki
kakao.Krok 1 . Zaczynamy od wbicia do miski wszystkich
jajek (całe) i wsypujemy cały
cukier. Miksujemy całość mikserem aż do połączenia się składników (wyjdzie puszysta masa) Uwaga : NA PARZE! Czyli stawiamy naszą miskę na garnku z gorąco
wodą i w takiej pozycji miksujemy.Jeżeli lubicie ciasta bardziej słodkie, możecie zwiększyć ilość
cukru nawet do 1,5 szklanki (tak było w oryginalnym przepisie).
Krok 2 . Ściągamy misę z garnka i wlewamy stopniowo
olej dalej miksując na wolniejszych obrotach. To samo robimy z przegotowaną
woda.Krok 3 . Na koniec dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia starając się dodawać ją powoli, po dwie, trzy łyżki i również miksujemy do dokładnego połączenia się.
Krok 4 . Gotowe ciasto przelewamy do dwóch, najlepiej jednakowych mis, czyli dzielimy je na pół. Do jednej połówki dodajemy dwie łyżki
mąki, do drugiej dwie łyżki
kakao i miksujemy.
Krok 5 . Na koniec będziemy wylewać ciasto na okrągłą formę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia na spodzie, a ścianki natłuszczone i podsypane
bułką tartą.Od tego właśnie jak „wylewamy” nasze ciasto zależy efekt zebry. Otóż nalewamy je łyżką nakładając na przemian jasne i ciemne ciasto. Zaczynamy od jasnego : dwie łyżki nakładamy na środek tortownicy – najpierw jedną,
potem drugą. Rozpłyną się jak placuszek. Na środek tego placuszka nakładamy kolejno 2 łyżki ciemnego, po czym też się rozpłynie na jasnym. Kolej na jasne, które nakładamy na środeczek wcześniej wylanego ciemnego itd.
Krok 6 . Kiedy ciasto nam się już skończy, wstawiamy całą tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, przy czym zaraz po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy temperaturę do 160 stopni . Wyciągamy ciasto po około 75, nawet 80 minutach, kiedy nam ładnie wyrośnie, zarumieni się i oczywiście patyczek będzie suchy.