ßßß
Krok 2 . Ściągamy misę z garnka i wlewamy stopniowo olej dalej miksując na wolniejszych obrotach. To samo robimy z przegotowaną woda.Krok 3 . Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia starając się dodawać ją powoli, po dwie, trzy łyżki i również miksujemy do dokładnego połączenia się.
Krok 4 . Gotowe ciasto przelewamy do dwóch, najlepiej jednakowych mis, czyli dzielimy je na pół. Do jednej połówki dodajemy dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao i miksujemy.
Krok 5 . Na koniec będziemy wylewać ciasto na okrągłą formę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia na spodzie, a ścianki natłuszczone i podsypane bułką tartą.Od tego właśnie jak „wylewamy” nasze ciasto zależy efekt zebry. Otóż nalewamy je łyżką nakładając na przemian jasne i ciemne ciasto. Zaczynamy od jasnego : dwie łyżki nakładamy na środek tortownicy – najpierw jedną, potem drugą. Rozpłyną się jak placuszek. Na środek tego placuszka nakładamy kolejno 2 łyżki ciemnego, po czym też się rozpłynie na jasnym. Kolej na jasne, które nakładamy na środeczek wcześniej wylanego ciemnego itd.
Krok 6 . Kiedy ciasto nam się już skończy, wstawiamy całą tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, przy czym zaraz po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy temperaturę do 160 stopni . Wyciągamy ciasto po około 75, nawet 80 minutach, kiedy nam ładnie wyrośnie, zarumieni się i oczywiście patyczek będzie suchy.
