Wykonanie
Mam kilka wypróbowanych przepisów na
biszkopt..a oto kolejny..tym razem podpatrzony w Domowych Wypiekach .
4
jajka½ szkl.
mąki pszennej½ szkl.
mąki ziemniaczanej¾ szkl.
cukru2 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo
cukier. Dalej miksując, dodać po jednym
żółtku.W miseczce wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać
wodę. (Dodając
mąkę i
wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.