Wykonanie
Biszkopt, który wyjdzie zawsze! Jest cienki, a jednocześnie m oże służyć jako baza na ciasto z kremem. Gdy się upiecze dwa lub trzy takie cienkie
biszkopty - można wówczas zrobić ciasto przekładane ulubioną masą i przybrać
owocami.
Składniki:3
jajka rozm. L1/2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukruJa, miksując składniki na ten
biszkopt, włączam malakser i nie wyłączam go, dopóki nie zmiksuję wszystkich składników. Tak więc oddzielamy
żółtka od
białek i zaczynamy miksowanie na najwyższych obrotach: najpierw
białka na puszystą pianę, następnie dodajemy
cukier (ciągle mieszamy),
potem żółtka - nie przestajemy mieszaćDodajemy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia - dokładnie całość nadal mieszamy i dopiero teraz wyłączamy malakserNastawiamy piecyk na 160 stopni CMasę na
biszkopt przekładamy do formy o wymiarach 39 cm x 24 cm i wkładamy do piecyka na 25 minutPo tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy
biszkopt w środku jeszcze 5 minut. Następnie uchylamy drzwiczki (nie wyjmujemy ciasta) i przez kolejne 3 minuty trzymamy
biszkopt w piecyku. Dopiero po tym czasie wyjmujemy, studzimy i dalej tworzymy ciasto, na które mamy ochotę. Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno z
truskawkową galaretką z jednego z moich przepisów :)
Na zdrówko! :)