Wykonanie
Dziś pokaże wam jak piekę najlepszego jak dla mnie
biszkopta przepis jest na dużą prostokątną formę, ale jeśli chcemy żeby był wyższy należy wlać ciasto do mniejszej okrągłej formy...
Składniki;- 6
jajek- nie pełna szklanka
cukru- 1 szklanka
mąki pszennej- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka oddzielamy od żółtej i ubijamy je na sztywno razem z
cukrem. Przesiewamy
mąki z proszkiem przez sitko. Do
białek dodajemy
żółtka i dalej ubijamy, do dobrze ubitego kogla mogla dodajemy
mąkę i lekko ją mieszkamy (ja mieszkam mikserem na mniejszych obrotach).Wylewamy ciasto na przygotowana wcześniej formę z papierem do pieczenia.Pieczemy 50min w 180 stopniach. (czas pieczenia w moim piekarniku który nie jest wysokiej jakości w innych ten czas może być krótszy)Po wystygnięciu można go przełożyć dowolnym kremem lub zjeść taki ;]smacznego!