Wykonanie
Ten
biszkopt robiłam jakiś czas temu..po upieczeniu był przekrojony i przełożony jakąś masą..nie pamiętam jaką ..gdzieś zawieruszyły się zdjęcia z przekrojonego ciasta i przełożonego..ale taki
biszkopt można w
sumie przełożyć wedle własnego gustu .
4
jajka½ szkl.
mąki pszennej½ szkl.
mąki ziemniaczanej¾ szkl.
cukru2 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo
cukier. Dalej miksując, dodać po jednym
żółtku.W miseczce wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać
wodę. (Dodając
mąkę i
wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić n połowę, do jednej części dodać
kakao i wymieszać.Na zmianę nabierać ciasto łyżką i na zmianę lać na środek formy,aż do wyczerpania obu ciast. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut na brązowy kolor (sprawdzić patyczkiem).